Izvor: B92, 30.Jul.2015, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunav opao, natovarena pšenica stoji

Žetva pšenice u Srbiji je završena, hlebno zrno je dobrog kvaliteta, a očekuje se da će proizvodnja iznositi 2,4 miliona tona.

To je za 1,7 odsto više u odnosu na prošlu godinu, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Kako je izjavio sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović prosečan prinos po hektaru iznosi 4,1 tonu, a žetva je završena u optimalnom roku.

Budimović je na sednici tog udruženja podsetio da su žetvene površine iznosile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 589.922 hektara i da će proizvodnja pšenice sa prenetim zalihama biti dovoljna za domaće potrebe, kao i da će biti viškova za izvoz.

Sada, naveo je Budimović, treba postići odgovarajuću cenu za farmere i za izvoz.

"Tu se već pojavljuju blagi problemi, jer je ovaj topli period koji traje dve nedelje izazvao opadanje vodostaja Dunava, tako da barže sa natovarenom robom stoje", ukazao je Budimović.

On je rekao da se čeka trenutak kada će barže moći da isplove, napominjući da se trenutno koristi samo 60 odsto njihovog kapaciteta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.