Državni udar u Energoprojektu

Izvor: B92, 06.Sep.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni udar u Energoprojektu

Beograd -- Deo akcionara i doskorašnji menadžment tvrde da je Vlada Srbije nelegalno došla u posed akcija, a da je cilj da ih prodaju konkurentskoj firmi iz Kanade.

Doskorašnji menadžment i deo akcionara Energoprojekta optužuju Vladu Srbije da je nelegalno preuzela akcije te kompanije i da hoće da ih proda kanadskoj firmi Lavalin

Sve je kulminiralo posle sednice skupštine kompanije prošlog četvrtka, kada su predstavnici državnog kapitala predložili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novi upravni odbor, a generalni direktor Vladan Pirivatrić, podneo ostavku.

Vlada Srbije je, međutim, u junu ove godine dala preporuku upravnim odborima ovih fondova da bez naknade prenesu akcije na državu. Zatim je zaključen i ugovor o poklonu.

Nijedan zakon o privatizaciji ne predviđa mogućnost da se akcije poklanjaju. One se samo mogu prodavati. A, uz to, nikada nije plaćen ni porez na poklon od deset odsto. Tako je država postala vlasnik 33 odsto Energoprojekta, što joj omogućava upravljanje, s obzirom da je ostatak akcija podeljen na veliki broj malih akcionara – ističe Aleksandar Vasojević, jedan od većih pojedinačnih akcionara Energoprojekta.

Vasojević navodi i da se u firmi uveliko govori da iza svega stoji Ministarstvo ekonomije.

"Kanadska kompanija Lavalin, naš konkurent na svetskom tržištu, pokazala je interesovanje za Energoprojekt, pa je traženo da im se dopusti da vršljaju po poslovnim knjigama. To je, kako smo čuli, bila naredba ministra ekonomije Mlađana Dinkića, a intervenisalo se i iz Ministarstva finansija."

Naročito ne sme da se zanemari da je upravo Lavalin preko kanadske banke dao kredit od 135 miliona evra za topionicu u Boru. Pretpostavlja se da im je neko za uzvrat obećao Energoprojekt - kaže Vasojević i dodaje:

- Pošto su ubacili u UO svoje ljude, Dušana Nikezića, i Miluna Trivunca sada mogu lako da na dnevni red stave i prodaju državnog paketa. A Energoprojekt godišnje ostvari promet od 260 miliona evra i čist profit od 12 miliona evra, što je iznad proseka u građevinarstvu- navodi Vasojević.

Dosadašnji generalni direktor Vladan Pirivatrić podneo je neopozivu ostavku jer „neće da čeka da ga smene". On nije bio raspoložen za komentar, ali je zato Miodrag Zečević, dosadašnji predsednik UO, koji je predložen za člana ovog tela i u novom sazivu, izjavio da je država počinila pravno nasilje u Energoprojektu.

"Ima tu niz nepravilnosti, od ugovora o poklonu, sazivanja skupštine, UO, pritisaka koji su dolazili od države..." - rekao je Zečević.

- Vlada je odlučila da pomogne građevinskoj industriji, s obzirom na to da je ovaj sektor zabeležio najveći pad. Energoprojekt je prepoznat kao preduzeće koje ima veliki značaj.

Država je odlučila da preuzme aktivno učešće u odlučivanju i upravljanju i postane neposredni vlasnik akcija i ostvari puna prava koja joj pripadaju - tvrdi Ćirić.

- Dušan Nikezić i Milun Trivunac su, kao profesionalni kadar, predstavnici države u UO. Biće odgovorni za poslovanje kao i svaki drugi član UO. Preostalih devet članova su iz Energoprojekta - naglašava Ćirić i napominje da državi nije cilj prodaja Lavalinu.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.