Drama u komšiluku: Slovenci se svađaju zbog kompanije pred stečajem

Izvor: B92, 27.Sep.2019, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drama u komšiluku: Slovenci se svađaju zbog kompanije pred stečajem

Ljubljana -- Nastavlja se agonija sa slovenačkim avionskim prevoznikom Adrija ervejzom čiji su avioni od početka nedelje prizemljeni, a kompaniji preti stečaj.

Slovenački mediji tvrde kako unutar slovenačke vlade postoje ozbiljne nesuglasice o tome kako rešiti ovaj problem.

Premijer Marjan Šarec je izjavio kako je javni poziv predsednika parlamenta Dejana Židana da se učini sve kako bi se Adrija ervejz spasio od stečaja neozbiljan s obzirom na to da je Židanova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranka bila deo vlade koja je tu kompaniju privatizovala prodavši je nemačkom investicionom fondu 4K Invest, prenosi "Politika".

"To je krajnje neozbiljno s obzirom na to da su Socijalni demokrati (SD), stranka koju Židan vodi, bili deo vlade Alenke Bratušek i omogućili prodaju Adrije sadašnjem vlasniku. Pokazalo se da je tako kompanija došla u loše ruke", rekao je Šarec novinarima u Njujorku, komentarišući različite ocene o mogućnostima spasavanja nacionalne avio-kompanije od pretećeg stečaja.

"Sada je rešenje ili stečaj ili traženje neke druge opcije, ali mogućnosti nisu dobre", rekao je predsednik slovenačke vlade, dodavši kako vođstvu Adrije više ne veruje, kao što kompaniji koja je obustavila letove zbog nedostatka novca ne veruju ni putnici.

"Znate kako to ide, nekome ko ne zna da upravlja novcem danas možete dati dva miliona evra, pa ih sutra opet neće imati", komentarisao je situaciju Šarec.

Dodao je da je članovima vlade ipak naložio da se ispitaju mogućnosti kako dalje, ali da lično nije optimista i da misli da se stvari ne mogu rešavati populističkim pozivima da država u celosti spasi privatnu kompaniju koja loše posluje.

"Kada bi sadašnja uprava Adrije bila ozbiljna, sama bi shvatila da nije sposobna za svoj zadatak i vlasništvo bi prepustila nekom drugom, a ne da sada – kada su iscrpljene skoro sve opcije – moljaka vladu da ih spase", rekao je Šarec, a prenose slovenački mediji.

Kako dodaju, jedna vladina ekipa zadužena je da ispita pravo finansijsko stanje u kompaniji koju je 2016. godine za sto hiljada evra kupio nemački fond 4K Invest.

Kako piše ljubljanski "Delo" razmatraju se različite mogućnosti, od toga da se Adrija ervejz od sadašnjeg vlasnika kupi za jedan evro pa do toga da Slovenija osnuje novu avio-kompaniju, što bi bilo komplikovano jer bi za dobijanje licence i svih potrebnih dozvola za novog prevoznika bilo potrebno mnogo vremena.

U međuvremenu, uprava Adrije navodno je zapretila da će kompaniju poslati u stečaj ovih dana ako joj se ne osiguraju četiri miliona evra za tekuće poslovanje, tvrdi poslovni list Finans.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.