Domaća valuta pada u odnosu na evro

Izvor: Blic, 22.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaća valuta pada u odnosu na evro

Dinar i drugi dan slabi. Zvanični srednji kurs evra danas će najverovatnije biti 82,9 dinara, a Narodna banka Srbije nije intervenisala na međubankarskom tržištu deviza. Glavni razlog jačanja evra je povećana tražnja za devizama, jer banke žele da povećaju svoju likvidnost, a potrebe imaju i njihovi klijenti preduzeća kojima dospevaju kreditne obaveze za takozvane prekogranične kredite.



Slavko Carić, potpredsednik Izvršnog odbora „Erste banke”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaže za „Blic” da kolebanja kursa od nekoliko procenata gore-dole nisu alarmantna.

- Nema signala za uzbunu. Banke povećavaju svoju likvidnost i to je glavni razlog povećane tražnje za devizama na međubankarskom tržištu. Juče je zabeležen manji obim trgovanja u poređenju sa prethodnim danom, a dnevna kolebanja kursa nisu tolika da bi Narodna banka intervenisala - naglašava Slavko Carić.

Zvanični kurs evra juče je iznosio 82,2416 dinara i to je za 1,2 dinara više u poređenju sa danom ranije. Danas će dinar biti još slabiji u odnosu na prethodni dan i to za oko 70 para. Iako je tri dana jačao, nakon uvođenja novih mera NBS kojima je likvidnost bankarskog sektora povećana za 350 miliona evra, domaća valuta počela je od juče ponovo da slabi.

Goran Nikolić, saradnik Privredne komore Srbije, kaže da je glavni uzrok veće tražnje za devizama na međubankarskom tržištu potreba banaka za likvidnošću, ali i preduzeća kako bi izmirili svoje obaveze.

- Razlog je smanjen priliv kapitala sa evropskog kreditnog tržišta koje je praktično skoro zamrznuto. Ohrabrujuća je odluka Američke federalne banke da radi oživljavanja kratkoročnih kredita otkupljuje u iznosu od 540 milijardi dolara kratkoročne hartije od vrednosti. Treba verovati da će slične mere preduzeti i Evropska centralna banka, pa se može očekivati lakši pristup kompanija i banaka do kratkoročnih izvora finansiranja. To sve imaće uticaja i na priliv deviza u Srbiji i kurs dinara - objašnjava mr Nikolić.

Važno da nema dnevnih skokova

Radovan Jelašić, guverner NBS, nedavno je istakao da će se kurs i dalje formirati tako da ne bude značajnih dnevnih fluktuacija koje bi poremetile funkcionisanje deviznog tržišta.

- NBS neće po svaku cenu koristiti devizne rezerve da bi se suprotstavljala trendu, tako da će biti uvažen i uticaj kursa na ostvarenje ciljanog raspona inflacije i obezbeđenje adekvatnosti deviznih rezervi - kazao je Jelašić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.