Dodik: Sud ostvario društvenu ulogu

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Nov.2014, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Sud ostvario društvenu ulogu

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Ustavni sud Republike Srpske u 20 godina rada pokazao i ostvario svoju društvenu ulogu, a njegove sudije učinile ovu instituciju vrhovnim mjestom očuvanja ustavnosti i zakonitosti u Republici.

Dodik je na svečanoj akademiji povodom 20 godina rada suda rekao da su njegove sudije u ovom periodu imale potreban pristup, koji podrazumijeva odbacivanje politike i pridržavanje isključivo ustavnih principa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

"U proteklih 20 godina bilo je izazova, ne samo za političke odluke, nego i za funkcionisanje pravnog sistema, a u svemu tome Ustavni sud je izgradio autoritet i donosio rješenja koja su afirmisala vrijednosti pravne sigurnosti", rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo radom Ustavnog suda u dosadašnjem periodu, ocijenivši da nove prakse, koje je sud uspostavio svojim internim funkcionisanjem, predstavljaju doprinos stabilizaciji i jačanju Republike, ali i doprinos ustavno-pravnoj teoriji.

"Rad Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pokazuje da to nije bila praksa otežavanja, već brzog rješavanja konflikata i sporova, u njoj nije bilo zastoja koju su mogli da ugroze čitav pravni poredak", istakao je Dodik.

On je najavio da će inicirati donošenje novog Ustava Republike Srpske, koji mora na jasan način da precizira različite pozicije vlasti i da afirmiše pravo Republike da izgradi politički sistem kako njoj odgovara.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud Republike Srpske djeluje u specifičnim uslovima, uz specifičnu ulogu Ustavnog suda BiH, koji je sebi pribavio mogućnost da odlučuje o svim pravnim pitanjima u cijeloj BiH.

"Ustavni sud BiH je sud koji nije poštovao Ustav, koji u svom sastavu ima tri stranca, koja  su davno trebala  da odu i koja  ne samo da odlučuju o ustavnosti i zakonitosti, nego kreiraju i politički sistem. U takvim uslovima, uloga Ustavnog suda Republike Srpske je bila da očuva i ojača svoj autoritet", rekao je Dodik.

On je dodao da će Ustavni sud Republike Srpske i dalje imati podršku predsjednika Republike.

Dodik je upozorio na, kako je rekao, "upad" različitih nadležnosti na različitim nivoima vlasti, među kojima su i uspostavljanje Suda i Tužilaštva BiH na osnovu zakona koje je donio visoki predstavnik, a izvan ustavnih nadležnosti BiH.

"Otuđenost pravnog sistema postala je jedna od najvećih boljki cijelog društva, a zakonske odredbe da je neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo, ne postoje nigdje u svijetu. To implicira da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati čak i kada krše Ustav", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, posebno neuobičajenu praksu predstavlja rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koji bira sudije i tužioce na način koji nije zabilježen u svijetu.

"Mislim da smo došli u poziciju da više ne možemo da odugovlačimo i da moramo da odbacimo kršenja zakona koja su provodili stranci", istakao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska u strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH ulazi sa jasnim pozicijama i namjerom da svoj pravosudni sistem uredi autonomno.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.