Nema izmena akciza na cigarete

Izvor: B92, 18.Maj.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema izmena akciza na cigarete

Beograd -- Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković kaže da se za sada neće menjati akcizna politika.

On je naglasio da su u tom Ministarstvu otvoreni za sve predloge u vezi sa usklađivanjem te politike sa evropskim standardima u narednom periodu.

Đoković je potvrdio da je tokom aprila Ministarstvu dostavljen predlog predstavnika duvanske industrije o definisanju akcizne politike u narednih devet godina, tačnije do 2020. godine.

On je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je reč o klasičnom radnom materijalu koji se odnosi na definisanje akcizne politike, a ne o "ad hok” merama.

Podsećanja radi, prema izmenama Zakona o akcizama, visina specifične akcize na cigarete u Srbiji promenjena je od 1. janura ove godine i povećana sa 17,2 na 26 dinara po paklici cigareta. Duvanske kompanije su prošle godine u više navrata istupale u javnosti sa komentarima da se izmenama akciza krši ranije dogovoreni tempo porasta akciza sa Vladom Srbije.

Đoković je istakao da u kratkom vremenskom roku nije moguće promeniti akciznu politiku, niti to zahteva EU, i podsetio da je i sam premijer Mirko Cvetković naglasio da za sada neće biti poreskih reformi.

On je podsetio i da su poslednje izmene u vezi sa akcizama koje se primenjuju u Srbiji usvojene pre četiri meseca i da za sada nema potrebe za nekim naknadnim intervencijama.

"Naša akcizna politika nije sporna", istakao je Đoković. Kao primer jednog od evropskih standarda on je naveo "da na 1000 cigareta (pet boksova) morate da imate minimalnu akcizu od 90 evra", naglašavajući da se "iz toga vidi koliko smo mi daleko od evropskih ciljeva".

To kod nas niti je sada moguće, niti ostvarljivo, objasnio je državni sekretar i podsetio da maloprodajna cena pet boksova skupljih cigareta košta oko 9.000 dinara ili približno 90 evra.

Đoković je objasnio da bi to usklađivanje sa EU trebalo da otpočne čim Srbija dobije status kandidata i otpočne pregovore sa Unijom. Međutim, predočio je on, "čak i zemlje članice EU dobijaju jako velike rokove da se uklade sa novim direktivama", te stoga ni mi nemamo takvu vrstu dodatnog pritiska.

Državni sekretar kaže da je svakako neophodno da se razmišlja o strategiji kako će se voditi akcizna politika i dodao da su već do sada stizali razni predlozi od grupacija kojih se oporezivanje direktno tiče.

On je podsetio da je takav dijalog vođen i sa predstavnicima Udruženja kombi prevoznika, a povodom oporezivanja tog prevoznog sredstva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đoković: Za sada bez promene akcizne politike

Izvor: EMportal, 18.Maj.2011

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković izjavio je danas da se za sada neće menjati akcizna politika, ali je naglasio da su u tom Ministarstvu otvoreni za sve predloge u vezi sa usklađivanjem te politike sa evropskim standardima u narednom periodu.

Nastavak na EMportal...

Akcize izjednačene, gorivo skuplje?

Izvor: B92, 19.Maj.2011, 16:40

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je Predlog izmena zakona o uskladjivanju akciza na naftne derivate, kojim se ukidaju različite akcize na različite vrste naftnih derivata...Za sve vrste motornih benzina ubuduće će važiti jedinstvena akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.