Srbija

Sreda, 18.05.2011.

17:38

Nema izmena akciza na cigarete

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković kaže da se za sada neće menjati akcizna politika.

Izvor: Tanjug

Default images

On je naglasio da su u tom Ministarstvu otvoreni za sve predloge u vezi sa usklađivanjem te politike sa evropskim standardima u narednom periodu.

Đoković je potvrdio da je tokom aprila Ministarstvu dostavljen predlog predstavnika duvanske industrije o definisanju akcizne politike u narednih devet godina, tačnije do 2020. godine.

On je naglasio da je reč o klasičnom radnom materijalu koji se odnosi na definisanje akcizne politike, a ne o “ad hok” merama. Đoković je istakao da u kratkom vremenskom roku nije moguće promeniti akciznu politiku, niti to zahteva EU, i podsetio da je i sam premijer Mirko Cvetković naglasio da za sada neće biti poreskih reformi.

On je podsetio i da su poslednje izmene u vezi sa akcizama koje se primenjuju u Srbiji usvojene pre četiri meseca i da za sada nema potrebe za nekim naknadnim intervencijama.

"Naša akcizna politika nije sporna", istakao je Đoković. Kao primer jednog od evropskih standarda on je naveo "da na 1000 cigareta (pet boksova) morate da imate minimalnu akcizu od 90 evra", naglašavajući da se "iz toga vidi koliko smo mi daleko od evropskih ciljeva".

To kod nas niti je sada moguće, niti ostvarljivo, objasnio je državni sekretar i podsetio da maloprodajna cena pet boksova skupljih cigareta košta oko 9.000 dinara ili približno 90 evra.

Đoković je objasnio da bi to usklađivanje sa EU trebalo da otpočne čim Srbija dobije status kandidata i otpočne pregovore sa Unijom. Međutim, predočio je on, "čak i zemlje članice EU dobijaju jako velike rokove da se uklade sa novim direktivama", te stoga ni mi nemamo takvu vrstu dodatnog pritiska.

Državni sekretar kaže da je svakako neophodno da se razmišlja o strategiji kako će se voditi akcizna politika i dodao da su već do sada stizali razni predlozi od grupacija kojih se oporezivanje direktno tiče.

On je podsetio da je takav dijalog vođen i sa predstavnicima Udruženja kombi prevoznika, a povodom oporezivanja tog prevoznog sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: