Izvor: Blic, 24.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Neodrživo da samo Balkan snosi posledice krize

Neodrživo je da u Evropi jedino Srbija i zemlje Zapadnog Balkana plaćaju celokupnu cenu otklanjanja posledica svetske ekonomsko-finansijske krize, koju nisu izazvale, izjavio je u utorak potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

U izlaganju i raspravi u Centru za evropsku politiku u Briselu Đelić je primetio da nove članice EU koje su zapale u finansijske teškoće lako dobijaju desetine milijardi evra pomoći.

Ukazao je na činjenicu da je EU s Ukrajinom postigla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dogovor o ulaganju više milijardi evra u sistem prenosa ruskog gasa u Evropu, dok Srbija i zapadnobalkanske zemlje teško pogodjene gasnom krizom ove zime, a koje uveliko sprovode evropske reforme, nisu nijedan evro dobile za dogradnju skladišta gasa i gasovoda.

EU je, ujedno, odlučila da preostala budžetska sredstva iz ranijih godina od pet milijardi evra uloži mahom u energetsku infrastrukturu, ali ništa nije predvidjeno za zemlje Zapadnog Balkana, iako su one u Zajednici za energiju Evropska unija-Jugoistočna Evropa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.