Desetine švajcarskih kompanija žele da iskoriste SHTA kanal za izvoz u Iran

Izvor: B92, 07.Mar.2020, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetine švajcarskih kompanija žele da iskoriste SHTA kanal za izvoz u Iran

Cirih -- Švajcarski kanal za izvoz hrane i lekova u Iran bez kršenja sankcija SAD dobro je počeo s radom, kazao je danas jedan visoki zvaničnik vlade Švajcarske.

Švajcarski humanitarni trgovinski sporazum (SHTA) ima cilj da obezbedi švajcarskim izvoznicima i trgovinskim firmama u medicinskom, farmaceutskom i prehrambenom sektoru da imaju siguran kanal u saradnji sa švajcarskom bankom koja garantuje plaćanje izvoza u Iran, piše Rojters.

Na tom sporazumu se radi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otkad je američki predsednik Donald Tramp ponovo uveo sankcije Iranu 2018. godine, nakon što je ta zemlja odustala od dogovora o svom nuklearnom programu, daleko pre nego što je izbila epidemija koronavirusa.

Taj kanal je zaživeo prošlog meseca pilot projektom u kom su učestvovali švajcarska banka BSP i proizvođač lekova Novartis, a radilo se o izvozu lekova za kancer i transplantaciju organa vrednom 2,3 miliona evra.

"Trenutno je zainteresovano još 50 kompanija, a mislimo da će ih biti i više", rekla je Mari-Gabriel Inajhen Flajš, direktorka švajcarske državnog sekretarijata Agencije za ekonomske poslove koja nadgleda te poslove.

Ona nije želela da imenuje zainteresovane kompanije, prenosi Rojters.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.