Deficit ove godine možda 4,8 odsto BDP-a

Izvor: Akter, 25.Apr.2015, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deficit ove godine možda 4,8 odsto BDP-a

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da bi konsolidovani deficit Srbije u 2015. godini mogao biti 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je skoro dva odsto manje od prošlogodišnjeg deficita koji je bio 6,6 odsto BDP-a

"To je zasnovano na očekivanju smanjenja deficita budžeta na oko 160 milijardi dinara", kazao je Vujović na konferenciji za novinare povodom godinu dana od formiranja Vlade Srbije i podsetio da je u prva tri meseca ostvaren upola manji deficit >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << nego što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Vujović je istakao da je Srbija nakon godinu dana rada vlade na dobrom putu i kada je reč o sadržini programa reformi i postignutim rezultatima, da nije ostvareno sve, ali da jeste mnogo od planiranog.

"U julu prošle godine, očekivanja analitičara bila su da će deficit na kraju 2014. godine iznositi 8,8 odsto BDP-a i da će se pogoršati i da će Srbija biti možda biti pred bankrotom", rekao je on.

Predstavljajući rezultate svog ministarstva, on je istakao da je Vlada Srbije do kraja 2014. godine smanjila deficit na 6,6 odsto, a na kraju prvog tromesečja 2015. godine ostvaren je deficit od 21,1 milijarde dinara što je oko dva odsto BDP-a, navodeći da se za takav rezultat bori 90 odsto zemalja EU.

"Niko nije ni sanjao da možemo da ostvarimo takav rezultat. Verovatno nećemo moći do kraja 2015. da održimo tako dobar rezultat, ali će deficit biti manji od onog koji smo planirali za ovu godinu", naveo je Vujović i podsetio da je Vlada planirala da u ovoj godini smanji deficit za 1,5 milijardi evra u odnosu na prethodnu godinu.

On je kazao da iako prerađivačka industrija pokazuje rast, na nivou ukupne industrije Srbija ima pad, pre svega zbog smanjene proizvodnje uglja i električne energije.

Vujović smatra da će kada se ostavare efekti koji se očekuju od vraćanja u proizvodnju smederevske Železare i zapoočinjanja proizvodnje u hemijskom kompleksu, to imati pozitivan učinak na BDP.

"Mislim da će zbog toga i MMF, EU i međunarodne finansijske organizacije napraviti reviziju projektovanih stopa rasta BDP-a sa minus 0,5 odsto na oko nula odsto", kazao je on.

Do kraja marta, kako je naveo, prihod od neto PDV-a veći je za tri odsto nego u istom periodu ranije, dok je prihod bruto PDV-a veći za 10 odsto, a veći je i prihod od akciza za osam odsto.

Vujović je ukazao da je dobrom rezultatu doprinela i veća naplata dividendi od javnih preduzeća, zbog toga što su ona ostvarila veći profit, ali i zbog veće discipline pri uplati tih sredstava.

Kazao je i da su i pored smanjivanja plata u javnom sektoru i delimičnog smanjivanja penzija, porezi i doprinosi na te prihode ostali na gotovo istom nivou.

"Porez na zarade je u prvom kvartalu ove godine bio isti kao i lane, što znači da je kompenzacija privatnog sektora bila dovoljno velika da potpuno neutrališe pad zbog smanjenja zarada u javnom sektoru i smanjenja penzija", kazao je Vujović.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.