DRŽAVA PONOVO DELI NOVAC! Stiže nova pomoć za građane Srbije, evo kako možete dobiti do 2.000 EVRA

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2022, 09:13

DRŽAVA PONOVO DELI NOVAC! Stiže nova pomoć za građane Srbije, evo kako možete dobiti do 2.000 EVRA

Za sada je raspisan poziv za opštine i gradove.

Bespovratna sredstava, koja iznose maksimalno 50 odsto vrednosti investicije, daju se za solarne panele kapaciteta do šest kilovata.

Procena je da građani na poklon mogu da dobiju i do 2.000 evra.

Naime, nakon što je započet projekat zamene stolarije u srpskim domaćinstvima, za šta jednu polovinu sredstava izdvajaju građani, a drugu polovinu država i jedinice lokalne samouprave, slično će se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << postupiti i kada su u pitanju solarni paneli.

- Ministarstvo rudarstva i energetike trenutno sprovodi dva javna poziva za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, koje su predložili gradovi i opštine. Prvi se odnosi na mere energetske sanacije na omotaču objekta i grejanju objekta, a drugi na ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama - navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Za sada je raspisan poziv za opštine i gradove, oni sada raspisuju pozive za firme koje će raditi ugradnju panela, a kada to bude gotovo, građani će moći da počnu da se prijavljuju za ovu vrstu pomoći.

Sufinansiraće se nabavka i ugradnja solarnih panela, pratećih nosača panela, neophodne instalacije za proizvodnju električne energije, izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova o ugradnji solarnih panela.

Podsetimo, kako je su nedavno poručili iz ministarstva, obično se ugrađuju solarni paneli od pet kilovata, koji proizvode 430 kilovat-časova.

Naveli su i da takav panel košta između 3.500 i 4.000 evra, a u proseku traje 25 godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.