Cvetković: Konsolidacija preduzeća među prioritetima

Izvor: S media, 01.Apr.2011, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Konsolidacija preduzeća među prioritetima

Poslovno finansijska konsolidacija srpskih preduzeća biće jedan od važnih ciljeva u procesu strateškog oživljavanja privrede u postkriznom periodu, najavio je danas premijer Srbije Mirko Cvetković.

U poruci koju je uputio učesnicima Vivaldi menadžerskog foruma "Poslovni zaokret 2011.", Cvetković je obećao privrednicima i bankarima da će sa pažnjom razmotriti sve sugestije koje sa tog skupa stignu na adresu Vlade Srbije.

Otvarajući dvodnevni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << forum, koji se tradicionalno održava u Mokroj Gori, vlasnik kompanije BNM Internacional Miodrag Babić izjavio je da je poslednji čas da se dođe do poslovnog zaokreta i da je potrebno da se uključe sve stručne snage kako bi se obezbedio održivi razvoj Srbije.

On je rekao da su u prošloj godini rast industrijske proizvodnje od tri odsto, prerađivačke industrije od 3,9 odsto izvoza od četiri odsto i investicija od pet odsto ostali u senci rasta inflacije, pada zaposlenosti i povećanja budžetske potrošnje.

U poređenju sa stanjem u privredi iz 1990. godine, Babić je objasnio da je industrijska proizvodnja 2009. godine činila 45 odsto onoga što je bila 19 godina ranije, dok su investicije činile 33 odsto.

On je rekao da se od 2000. do 2010. broj zaposlenih smanjio za 350.000 a prerađivačka industrija, koja je najmanje doprinela u privrednoj tranziciji, nakon krize je u stalnom padu.

Trend efikasnosti investicija opada u okolnim zemljama, dok Srbija pokazuje veću efikasnost u odnosu na okruženje.

Sastanak Cvetković -Kosor danas u Beogradu

Cvetković na kućnom lečenju

Cvetković: Razvojna banka na jesen

On je istakao da su 2006. godine strane direktne investicje u ukupnim investicijama iznosile 70 odsto, u 2007. 36 procenata, a u 2008. smanjene su na 25 odsto i dodao da domaća privreda u velikoj meri zavisi od stranih direktnih investicija.

Vivaldi forum uvodnim rečima otvorili su i predsednik Upravnog odbora ekonomskog instituta Aleksandar Vlahović i direktor Ekonomskog insitituta i osnivač mokrogorske škole menadžmenta Srđan Janićijević.

Vivaldi menadžerski forum "Poslovni zaokret 2011", posvećen poslovno - finansijskoj konsolidaciji srpske privrede, organizuje Ekonomski institut - Mokrogorska škola menadžmenta, u saradnji sa konsalting kompanijom EKI Investment i Udruženjem poslodavaca Srbije "Poslodavac".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.