“Crno” poslovanje jede i trećinu prihoda

Izvor: Capital.ba, 10.Jul.2023, 15:09

“Crno” poslovanje jede i trećinu prihoda

SARAJEVO – Siva ekonomija nije fenomen karakterističan samo za nerazvijene zemlje, niti samo za zemlje u procesu tranzicije. Ona je svjetski fenomen, ima je u svim zemljama svijeta, ali se raširenost razlikuje svuda, pa i u regionu. FOTO: Pixabay Ima li u BiH sive ekonomije? I te kako. Može li se iskorijeniti? Ni slučajno. Ali se može ublažiti. Naime, siva ekonomija nije fenomen karakterističan samo za nerazvijene zemlje, niti samo za zemlje u procesu tranzicije. Ona je svjetski fenomen, >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << prisutna je u svim zemljama svijeta, ali se njena raširenost razlikuje među zemljama, a javlja se u gotovo svim oblastima privredne aktivnosti i u različitim vidovima. BiH sa svim svojim problemima, izazovima, nesigurnostima, predstavlja plodno tlo za sivu ekonomiju. Tome u prilog idu i podaci koji govore da je učešće sive ekonomije u BDP-u Bi između 20 i 30 odsto. Kako je za “Oslobođenje” kazao Admir Čavalić, ekonomski analitičar, ono što je problem jeste da u proteklim godinama nije bilo sistemskih mjera koje bi išle u pravu smanjenja sive ekonomije i rješenja ovog problema. “Takođe, jedna od mjera bi bila promjena rada inspekcije u smislu da joj funkcija ne bude samo kažnjavanje, kao što je do sada slučaj, nego da više rade sa privrednim subjektima u smislu informisanja, savjetovanja. Naime, pokazalo se da su mjere kažnjavanja kratkoročne i nemaju pozitivne dugoročne efekte za državu”, istakao je Čavalić, prenosi “Danas”. Oslobođenje Чланак “Crno” poslovanje jede i trećinu prihoda се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

"Crno" poslovanje jede i trećinu prihoda

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jul.2023

Siva ekonomija nije fenomen karakterističan samo za nerazvijene zemlje, niti samo za zemlje u procesu tranzicije. Ona je svjetski fenomen, ima je u svim zemljama svijeta, ali se raširenost razlikuje svuda, pa i u regionu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.