Izvor: B92, 25.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članovi Vlade i Saveta i pre sastanka oprečno o uzrocima "šećerne afere"

Beograd -- Pre razgovora u Vladi Srbije, koji su između članova Vlade i Saveta za borbu protiv korupcije vođeni u utorak uveče, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić ocenio je da su problemi sa šećerom stari, kao i da je do njih doveo nedostatak "sistemskih mera", pre svega vezan za carinu, koji je i omogućio da dodje do zloupotreba. S druge strane, u samom Savetu ne odbacuju mogućnost da je problem sa carinskom službom deo problema, ali naglašavaju da to nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i jedini uzrok. Ivan M. Lalić iz Saveta postavlja pitanje zbog čega u našoj zemlji tržište šećera nije zaštićeno, iako je, kako tvrdi, "moglo da se razvije u jednu ozbiljnu industriju". "Sasvim je uljudno i džentlmenski sa naše strane da stavimo na sto naše argumente, da čujemo šta će ministar reći i da negde nakon toga obavestimo javnost šta je ishod tog razgovora. Bilo je puno propusta i mi želimo da vidimo sa najvažnijim ljudima koji su odlučivali, hronološki, od 2000. godine kada su uvedeni preferencijali do sada, kojih je bilo propusta, ko su krivci za to, da li će oni odgovarati, a kad to raščistimo onda idemo dalje", rekao je Lalić.

Lalić navodi i da Savet raspolaže sa "puno podataka i argumenata" vezanih za izvoz šećera. "Insistiramo da se retroaktivno sve ispita, sa tim zaista nema šale. Ne možemo prodavati rog za sveću. Bilo je puno propusta, želimo da vidimo ko su krivci", kaže Lalić. "Ovo je sistemski problem, mi ovde ne pričamo o nekim aferama, nas često pitaju za MK komerc', oni su sad tu profitirali, ovo nije priča o MK komercu', ovo je priča o državi koja je mogla i bila upućena na način na koji može da razvije jednu industrijsku granu i da je zaštiti i da svi prosperiramo, jer Vojvodina jeste jedan veoma perspektivan i veoma zahvalan prostor za prosperitet ove zemlje. Zašto se to nije desilo", rekao je Lalić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.