Ćirilo i Metodije ipak na novčićima

Izvor: B92, 16.Dec.2012, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirilo i Metodije ipak na novčićima

Brisel -- Slovačka je uspela da se izbori da na novčićima od dva evra koje Slovačka narodna banka naredne godine pušta u promet ipak budu verski, hrišćanski simboli.

Odnosno da na glavama svetih Ćirila i Metodija oreoli, a u ruci krst.

"Novčić sa svetim Ćirilom i Metodijem biće u obliku kako je prvobitno predložen. To je definitivno odobrila Evropska komisija", kazao je u Briselu slovački ministar finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Peter Kažimir.

Simboli hrišćanstva, krst i oreol zasmetali su nekim članicama Evropske unije koje su zatražile da novčić povodom 1150. godišnjice dolaska iz Soluna braće Ćirila i Metodija u Veliku Moravsku, kojoj su doneli pismenost i hrišćanstvo, bude verski neutralan.

Slovačka je najpre pristala da ukloni atribute svetih i krst, ali to je u zemlji izazvalo toliko oštre reakcije da su SNB i vlada odlučili da insistiraju na prvobitnom grafičkom predlogu.

Ovako je protestvovao protiv novog novčića portparol Biskupske konferencije Slovačke Jozef Kovačik : "To je nepoštovanje vlastite istorije. Ljudi su u vreme totalitarnog režima rizikovali hapšenje, jer su želeli da govore o Ćirilu i Metodiju kao o svecima".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ćirilo i Metodije na novčanicama od dva evra

Izvor: Akter, 16.Dec.2012

Slovačka je uspela da se izbori da na novčićima od dva evra koje Slovačka narodna banka naredne godine pušta u promet ipak budu hrišćanski simboli

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.