Čanak: Žalba Ustavnom sudu zbog finansiranja Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Žalba Ustavnom sudu zbog finansiranja Vojvodine

Lige Socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak tvrdi da će Vojvodini i ove godine predlogom republičkog budžeta za 2016. godinu biti "zakinuto" tri četvrtine budžeta, zbog čega je najavio žalbu Ustavnom sudu Srbije.

"Budžet koji su nam predstavnici vlade prezentovali maločas pokazuje još jednom da se praktično ništa u odnosu na pitanje finansiranja Vojvodine nije promenilo", rekao je Čanak novinarima u parlamentu.

Čanak kaže da je potpuno jasno da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojvodini i ove godine protivustavno biti "zakinuto" više od tri četvrtine budžeta koji bi trebalo po Ustavu da bude u njenoj nadležnosti.

"Mi smo zbog toga već pripremili žalbu Ustavnom sudu zbog nepoštovanja ustavne odrednice po kojoj budžet Vojvodine mora biti barem sedam procenata budžeta Srbije", precizirao je on.

Predsednik LSV kaže da, pošto to već nije slučaj, očekuje reakciju Ustavnog suda Srbije.

"Očekujemo da vidimo da li će sa istim žarom i oduševljenjem braniti Ustav kada su u pitanju prava Vojvodine, kao što je branio građane Vojvodine od Statuta Vojvodine, po kome je Vojvodina imala nešto malo više ovlašćenja nego što je to danas slučaj", rekao je Čanak.

Lider LSV je prokomentarisao i da se predlogom budžeta očekuje "dalje propadanje poljoprivrede i malih i srednjih domaćinstava".

"Prema našim procenama oko osam milijardi dinara je ove godine bilo manje za subvencije u poljoprivredi, a čuli smo od predstavnika vlade da će se ista količina sredstava opredeliti i u 2016.godini", zaključio je Čanak.

Stojšić: O finansiranju Vojvodine i u parlamentu EU, ali ne i u Skupštini Srbije

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Đorđe Stojšić izjavio je danas da je osnovna zamerka te stranke na budžet Srbije za sledeću godinu odnos prema Vojvodini.

Stojšić je na sednici Skupštine Srbije upitao i zbog čega je na nju pozvan gradonačelnik Beograda, a ne gradonačelnik Novog Sada ili predstavnici Pokrajinske vlade.

Poslanik LSV je ocenio da se Vlada Srbije prema pokrajini i lokalnim samoupravama ophodi centralistički. Stojšić je kazao i da će gradovi i opštine podneti najveći teret konsolidacije i da zabrinjava tvrdnja da u njima vladaju korupcija, neznanje i da postoji velik višak zaposlenih.

"Dok je, sa druge strane, kako čujemo, u institucijama u Beogradu sve u redu. Postoji čak i manjak zaposlenih", istakao je on.

Prema njegovim rečima, osnovno pitanje je finansiranje Vojvodine i zakon kojim bi se ono definisalo.

"Svake godine se vraćamo na istu stvar i čuvenih sedam odsto budžeta Srbije, koji bi, da se primenjuje na ceo budžet, iznosili 69,8 milijardi dinara, ali su, nakon izmena Zakona o budžetskom sistemu, umanjeni za 11,8 milijardi dinara", objasnio je Stojšić.

On je rekao i da će budžet Vojvodine sledeće godine iznositi oko 40 milijardi dinara, ali da najveći deo tih sredstava samo prođu kroz budžet, te da pokrajina njima zapravo ne raspolaže.

"Sam ostatak, odnosno oko 12 milijardi dinara, je ono sa čime će Vojvodina moći da raspolaže. Prema Ustavu Srbije tri sedmine budžeta Vojvodine bi trebalo da bude upereno na kapitalne investicije, a to bi iznosilo oko 30 milijardi dinara da se budžet Vojvodine računa kao sedam odsto od ukupnih prihoda budžeta Srbije. Ali to je nemoguće, jer od pomenutih 40 miljardi dinara Vojvodina ne raspolaže sa 27,8 milijardi i praktično svih 12 milijardi dinara bi trebalo da bude usmereno na kapitalne investicije", naveo je poslanik LSV.

Stojšić je ukazao i da je budžetom za sledeću godinu predviđeno da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju dobiti pet milijardi dinara, a da će Vojvodini ostati svega 12 milijardi dinara.

"Tamo se finansira 60 hiljada građana, a u Vojvodini preko dva miliona njih. Da li to znači da je građanin Vojvodine 15 puta manje vredan od onog na Kosovu?", kazao je poslanik LSV.

Vujović: Zakon ni po babu ni po stričevima

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je formalni zahtev od sedam osto prilikom planiranja izdvajanja sredstava za Vojvodinu ispunjen.

On je u svom odgovoru na izlaganje poslanika LSV Đorđa Stojšića rekao i da, međutim, suštinski zahtev finansiranja pokrajine nije ispunjen.

"I to treba da reši Zakon o finansiranju Vojvodine. Pretpostavka za njegovo usvajanje su Zakon o finansiranju lokalnih samouprava i Zakon o naknadama. Kada ta dva zakona budu doneta to će biti osnov za razgovor o parametrima za finansiranje Vojvodine", kazao je Vujović.

On je dodao i da to pitanje ne treba rešiti "ni po babu, ni po stričevima".

Vujović je Stojšiću poručio i da se slaže oko principa i da će se Zakonom o finansiranju Vojvodine razmatrati svi elementi raspoedele prihoda i nadležnosti.

SVM traži nastavak izgradnje pozorišta u Subotici

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Zoltan Pek kazao je danas da je dobro što su se budžetom za sledeću godinu predvidela i sredstva za izgradnju obilaznice oko Subotice, poznatije kao "ipsilon krak".

Pek je u svom izlaganju na sednici Skupštine Srbije podsetio da je to obećanje SVM dao predsednik Vlade Aleksandar Vučić i da 197 miliona dinara za taj projekat, kako je naveo, treba ceniti.

On je objasnio i da su dva projekta u vezi sa zeleznicom u Vojvodini, za koja su takođe izdvojena sredstva u republičkom budžetu, "kamen temeljac" za pokrajinu.

"Poslanička grupa SVM je podnela amandman kojim se traži dalja obnova zgrade Narodnog pozorišta u Subotici. Za taj projekat ugovor je sklopljen 2006. između vlada Srbije, Vojvodine i Grada subotice. Republika je na sebe preuzela 45 odsto finsiranja, Vojvodina 45 odsto, a ostatak grad. Od 2006. do 2008. republika je iz sredstava Nacionalnog investicionog plana snosila deo troškova te obnove u iznosu od 229 miliona dinara, ali od 2009. do 2015. država nije ispoštovala svoju ugovornu obavezu", objasnio je poslanik SVM.

Zoltan Pek je naveo i da je ta stranka amandmanima tražila i izmene Zakona o subvencijama. Kako je objasnio, oni se odnose na davanje mogućnosti da se upotpune nepotpuni zahtevi za subvencije poljoprivrednim gazdinstvima, veličinu podsticaja, datum ostvarivanja prava na podsticaje.

"Jedan amandman se odnosi na nadležnosti organa AP Vojvodine i lokalnih samouprava. Suština je borba za očuvanje nadležnosti i da se one ostave kao i što su bile do sada, odnosno da se ostavi mogućnost organima AP Vojvodine i lokalnih samouprava da nastave sa pomaganjem poljoprivrednika, ako imaju tu mogućnost", kazao je Pek.

Prema njegovim rečima, fondovi iz kojih se poljoprivreda pomagala u Vojvodini su se finansirali od sopstvenih prihoda, te stoga, kako je rekao, nije jasno zašto oni i dalje ne bi mogli ta sredstva da usmeravaju za pomoć paorima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"ZAKINULI VOJVODINI" Čanak najavio žalbu Ustavnom sudu zbog budžeta

Izvor: Blic, 09.Dec.2015

Lider Lige Socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak tvrdi da će Vojvodini i ove godine predlogom republičkog budžeta za 2016. godinu biti "zakinuto" tri četvrtine budžeta, zbog čega je najavio zalbu Ustavnom sudu Srbije...- Budžet koji su nam predstavnici vlade prezentovali maločas pokazuje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.