Čadež simbolično uručio premijerki knjigu kvartalnih analiza 

Izvor: RTS, 07.Sep.2017, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež simbolično uručio premijerki knjigu kvartalnih analiza 

Predsednik Privredne komore Srbje Marko Čadež simbolično je uručio premijerki Ani Brnabić knjigu kvartalnih analiza i istakao da dodatnu snagu ovim analizama daje činjenica da su prikupljene i usaglašene kroz sistem 17 regionalnih parlamenata koje su privrednici sami izabrali za svoje predstavnike.
Šesta kvartalna analiza primene propisa od značaja za privredu predstavljena je u PKS, a u njoj je sabrano >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gotovo 60 inicijativa privrednika za izmene postojeće, donošenje nove regulative i unapređenje prakse u cilju, kako je istaknuto, poboljšanja uslova privređivanja kao preduslova uspešnijeg i konkurentnijeg poslovanja domaćih kompanija.

Reč je, navode iz PKS, o vlasnicima i menadžerima 685 kompanija.
"Poseban kvalitet i značaj današnjeg sastanka je u tome što o inicijativama privrednika i konkretnim životnim problemima i načinima kako da ih zajednički prevaziđemo razgovaramo na najvišem nivou", istakao je Čadež.
On je rekao da je PKS izgradila zdrav i efikasan mehanizam uticaja privrede na kreiranje privrednog ambijenta, kako unutar samog komorskog sistema kroz regionalne parlamente, tako i u, kako je rekao, komunikaciji sa državom kroz odredbe novog zakona koji vladu i nadležne državne institucije obavezuju da o svim propisima od značaja za privredu pribavi mišljenje Komore.
"Za nepunih godinu dana, od decembra, u saradnji sa vladom, nadležnim ministarstvima i drugim državnim institucijama, realizovano je čak 25 inicijativa privrede, upućenih kroz kvartalne analize", naveo je Čadež.
On je podsetio da je poslednja usvojena inicijativa o izmenama i dopunama pravilnika o sadržini dokumentacije koja se podnosi uz zahtev za izdavanje dozvole za uvoz, izvoz i tranzit otpada koje su stupile na snagu pre nekoliko dana.
Time je, naveo je on, odblokiran postupak izdavanja uvoznih dozvola za neopasni otpad, te su, kaže, sprečene ogromne štete koje su mogle biti prouzrokovane zaustavljanjem proizvodnje u fabrikama.
Iz PKS poručuju da se planiraju ključne izmene Zakona o javnim nabavkama, te da se izmene odnose na potpuno usklađivanje propisa Srbije u oblasti javnih nabavki sa pravnim tekovinama Evropske unije.
Isto tako, navode, radi se na izmenama Zakona o privrednim društvima.
"Cilj donošenja izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima je usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU i prevazilaženje problema primene postojećih odredbi u praksi u oblastima prinudne likvidacije, prinudnog otkupa akcija, prava manjinskih i nesaglasnih akcionara", rekao je Čadež.
Brnabić: Promenjeno 25 propisa da bi se olakšalo privredi
Premijerka Ana Brnabić je izjavila a je Vlada Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije promenila oko 25 propisa - podzakonskih akata, uredbi i slično, kako bi se privrednicima olakšalo poslovanje.
"Radimo svaki dan sa PKS i ovde sam danas da čujem predloge privrede oko dodatog usaglašavanja propisa, tako da napravimo još bolje poslovno okruženje u Srbiji kako bi firme kogle da šire poslovanje i zapošljavaju nove ljude", rekla je Brnabić novinarima u PKS, gde je prisustvovala prezentaciji "Šeste kvartalne analize primene propisa od značaja za privredu".
Naglasila da je upravo bolje poslovanje i veće zapošljavanje cilj Vlade Srbije i svakako jedan od najvaznijih prioriteta.
"Dobro je da imamo stalni dijalog, koji je u proteklom periodu rezultirao da promeniko oko 25 podzakonskih akata i uredbi i slično, da bi olaskšali posovanje privrede. I na tom poslu nastavljamo zajedno da radimo i videću danas šta možemo još da uradimo, u svakom slučaju hoću da čujem predloge", rekla je Brnabićeva.
Dodala je da sva ministarstva u vladi dobijaju tu analizu da se zajedno radi na implementaciji.
Svrha te publikacije je bolja komunikacija između donosioca propisa i privrede, koja ih primenjuje.
Prezentaciji su prisustvovali i istaknuti privrednici koji vode najznačajnije srpske kompanije.
Institut Kvartalne analize primene propisa od značaja za privredu ustanovljen je Zakonom o privrednim komorama kao novi mehanizam komunikacije PKS i Vlade Srbije.
Kvartalne analize primene propisa od znacaja za privredu PKS priprema i periodicno dostavlja Vladi Srbije. 
Uključivanje Privredne komore Srbije u konsultativni proces i spremnost državnih institucija da cuju mišljenja i stavove privrede, doprinosi boljoj komunikaciji donosioca propisa i privrede koja te propise primenjuje.
Vlasnik i direktor "Sigorojno kompani" Rade Ljubojević, koji je i potpredsednik PKS, rekao je novinarima da poslovni ambijent treba još dosta da se usavršavati i da se tretman prema domaćim privrednicima mora izjednačiti sa tretmanom prema stranim.
On kaže da se privrednici nadaju na osnovu obećanja vlade da će se do kraja godine ili početkom sledeće ući u izmenu poreza i doprinosa.
Rekao je da privreda traži pojednostavljenje propisa i da moraju da se smanje parafiskalni nameti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.