CG: Plaže dobijaju potpuno drugačiji izgled

Izvor: B92, 02.Jun.2016, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Plaže dobijaju potpuno drugačiji izgled

Podgorica -- Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore počeće da nasipa plaže peskom u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu.

Predviđeno je da se prihranjivanje vrši, nakon ugovora s kompanijom Đokić grup. iz Bara, mašinskim ili ručnim razastiranjem odgovarajuće vrste peska na plažama koje će prethodno biti očišćene od otpada.

Kako je saopšteno, minimalna količina materijala će se nasipati direktno u more, odnosno najveća količina peska će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razastrta po postojećoj površini plaže.

"Nasipanje će se vršiti peskom koji se vadi na separacijama u koritima reka, a koji je prirodnim procesom taloženja i abrazivnim dejstvom vode obrađen do nivoa da se dobije zaobljeni oblik zrna, prečnika od četiri do osam milimetara”, piše u saopštenju.

“Elaborat predviđa nasipanje ukupne količine od 422 metara kubnih na 18 lokacija na području opštine Kotor, ukupne količine od 140 metara kubnih na sedam lokacija na području opštine Tivat, i ukupne količine od 745 metara kubnih na 26 lokacija na području opštine Herceg Novi", dodaje se u saopštenju.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom angažovalo je stručnjake Instituta za biologiju mora za izradu studije kojom će se izvršiti analiza i ocena uticaja predmetnih aktivnosti, dati zaključci o opravdanosti nastavka nasipanja ovih plaža, kao i preporuke i kriterijumi za izbor lokacija prilikom izrade budućih elaborata nasipanja plaža.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.