Bugarska i rumunska valuta u menjačnicama ne samo zbog rasta broja turista u 2017.

Izvor: BKTV News, 12.Jan.2018, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska i rumunska valuta u menjačnicama ne samo zbog rasta broja turista u 2017.

U Srbiji raste broj turista iz Rumunije i Bugarske, ali i privredna saradnja sa te dve zemlje. Na listu valuta kojima će banke moći da trguju u formi deviza od sada i konvertibilna marka i mađarska forinta.

U ovoj godini Srbija ne bi trebalo da ima problem s inflacijom, bez obzira na to što će biti korekcije cene energenata zbog poskupljenja nafte na svetskom tržištu i poskupljenja kafe i još nekih proizvoda, kazao je u razgovoru za BKTVNews ekonomski analitičar Saša >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Đogović.

On je prokomentarisao i to što će se bugarski lev i rumunski lej naći u menjačnicama širom Srbije. Prema njegovim rečima, ta odluka NBS najverovatnije je usledila zbog porasta broja turista iz Rumunije i Bugarske u prethodnoj godini, ali i kao rezultat veće spoljnotrgovinske razmene sa te dve države.

Rumuna je za prvih jedanaest meseci 2017. u Srbiji boravilo za petinu više nego u jedanaest meseci 2016. godine - zabeleženo je 126.000 noćenja, kaže Đogović.

Bugarskih turista bilo je u tom periodu za 1,3 odsto više, a čeških je veći za petinu.

Pri donošenju odluke o uvođenju dve nove valute na kursnu listu, NBS se rukovodila učešćem i značajem Rumunije i Bugarske u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje s tim zemljama u narednom periodu, navela je Centralna banka.

Foto:Wikimedia

Đogović je rekao da je izvoz Srbije u Bugarsku veći za 52, 7 odsto i iznosio je 531 milion evra, dok je uvoz Srbije iz Bugarske u pomenutom periodu veći za 29,5 odsto. Izvoz Srbije u Slovačku je povećan za 7,3 odsto na 270 miliona evra, dok je uvoz neznatno povećan /0,2 odsto/, dodao je Đogović. Sa te dve zemlje imamo suficit u robnoj razmeni.

Izvoz Srbije u Mađarsku je, kako je kazao,  porastao preko 30 odsto, a uvoz 19,6. Iako imamo deficit u robnoj razmeni sa tom zemljom očigledno je da je poslovna saradnja intenzirana.

Privrednici imaju potrebu da otvore račune i u drugim valutama, a ne samo u evrima.

Na listu valuta kojima banke i Narodna banka Srbije mogu da trguju u formi deviza uključiće se i valute kojima je do sada bilo moguće trgovati samo u formi efektivnog stranog novca - mađarska forinta, poljski zlot, češka kruna, konvertibilna marka i hrvatska kuna. Narodna banka Srbije je prilikom donošenja ovakve odluke uzela u obzir sve veće potrebe i zahteve privrednih subjekata zainteresovanih za otvaranje računa u navedenim valutama i trgovinu pomenutim valutama u formi deviza.

Vlada je u ovoj godini projektovala inflaciju od 2,7 odsto. Kurs dinara je jak /čak i precenjen/, i bez obzira na najverovatnije poskupljenje energenata, uz dobar i prosečan rod poljoprivrede u ovoj godini ne bi trebalo da imamo problema sa inflacijom, ocenio je Đogović u razgovoru za BKTVNews.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.