NBS usvojila NOVU ODLUKU: Od sada u menjačnicama i OVA VALUTA (FOTO)

Izvor: BKTV News, 11.Jan.2018, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS usvojila NOVU ODLUKU: Od sada u menjačnicama i OVA VALUTA (FOTO)

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici doneo novu odluku o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na tržištu, a najvažnija novina je uvođenje kuvajtskog dinara na kursnu listu za devize.

Takođe, na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu u Republici Srbiji, i u formi deviza i u formi efektivnog stranog novca, uvode se dve nove valute - bugarski lev i rumunski lej.

FOTO: Wikimedia/ Kuvajtski >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << dinar

Omogućava se i trgovina u formi deviza onim valutama kojima je do sada bila omogućena trgovina samo u formi efektivnog stranog novca, i to - mađarskom forintom, poljskim zlotom, češkom krunom, konvertibilnom markom i hrvatskom kunom.

Navedene novine su usvojene donošenjem nove Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, imajući u vidu znatnije izmene koje se usvajaju, kao i činjenicu da su u poslednjih nekoliko godina već izvršene izmene i dopune postojeće odluke.

FOTO: Wikimedia/rumunski lej

Pri donošenju odluke o uvođenju rumunskog leja i bugarskog leva na kursnu listu, Narodna banka Srbije se rukovodila učešćem i značajem Rumunije i Bugarske u spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje sa tim zemljama u narednom periodu.

Bugarska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom „bugarski lev“ sa slovnom oznakom BGN i numeričkom oznakom 975, dok će rumunska valuta biti uvedena pod nazivom „rumunski lej“ sa slovnom oznakom RON i numeričkom oznakom 946.

Na listu valuta kojima banke i Narodna banka Srbije mogu da trguju u formi deviza uključiće se i valute kojima je do sada bilo moguće trgovati samo u formi efektivnog stranog novca - mađarska forinta, poljski zlot, češka kruna, konvertibilna marka i hrvatska kuna. Narodna banka Srbije je prilikom donošenja ovakve odluke uzela u obzir sve veće potrebe i zahteve privrednih subjekata zainteresovanih za otvaranje računa u navedenim valutama i trgovinu pomenutim valutama u formi deviza.

Istovremeno, odlučeno je i da se kuvajtski dinar ponovo uključi na kursnu listu za devize Narodne banke Srbije. Ovakva odluka doneta je uzimajući u obzir da u navedenoj valuti postoje ugovori o zajmu odobreni budžetskim korisnicima, kao i da će se u ovoj valuti povlačiti sredstva u okviru narednih tranši kredita.

Navedena odluka stupa na snagu 1. februara 2018. godine.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.