Imate leve i leje? Stigli su i u naše menjačnice

Izvor: Mondo, 11.Jan.2018, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imate leve i leje? Stigli su i u naše menjačnice

Na kursnoj listi NBS od sada se nalaze još dve valute - bugarski lev i rumunski lej. To nije jedina promena u menjačnicama - nekim drugim komšijskim valutama sada se može i trgovati.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas je odlučio da se na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu u Srbiji, i u formi deviza i u formi efektivnog stranog novca, uvedu dve nove valute - bugarski lev i rumunski lej, saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je NBS.

Takođe će Odlukom Izvršnog odbora o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu Srbije, koja stupa na snagu 1. februara, biti omogućena trgovina u formi deviza onim valutama kojima je do sada bila omogućena trgovina samo u formi efektivnog stranog novca, i to mađarskom forintom, poljskim zlotom, češkom krunom, konvertibilnom markom i hrvatskom kunom.

Navedeno je da će i kuvajtski dinar ponovo biti uveden na kursnu listu za devize NBS.

Kako je obrazloženo, pri donošenju odluke o uvođenju rumunskog leja i bugarskog leva na kursnu listu, NBS se rukovodila učešćem i značajem Rumunije i Bugarske u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje sa tim zemljama u narednom periodu i rast broja državljana Rumunije i Bugarske koji posećuju Srbiju.

"Očekuje se da uvođenje ove dve valute podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Srbije sa Bugarskom i Rumunijom. Na ovaj način se omogućava zamena bugarske i rumunske valute za dinare i obrnuto, u skladu sa prisutnim interesovanjem, naročito u pograničnim područjima", navodi se u saopštenju.

Imate gomilu turskih lira? Evo rešenja!

Dodaje se da je prilikom donošenja odluke o uvođenju rumunskog leja i bugarskog leva na kursnu listu uzeta u obzir i činjenica da je kreditni rejting tih zemalja investicionog ranga, kao i da su obe zemlje članice Evropske unije.

Bugarski lev i rumunski lej će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju, kao i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju na domaćem deviznom tržištu. Obe valute će se uključiti i na kursnu listu za devize NBS.

Bugarska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom "bugarski lev" sa slovnom oznakom BGN i numeričkom oznakom 975, dok će rumunska valuta biti uvedena pod nazivom "rumunski lej" sa slovnom oznakom RON i numeričkom oznakom 946.

NBS je istakla da je odlučeno da se kuvajtski dinar ponovo uključi na kursnu listu jer postoje ugovori o zajmu u toj valuti odobreni budžetskim korisnicima, pa će na taj način Republika Srbija ostvariti uštede kroz smanjenje troškova korišćenja posredničkih valuta (evro ili američki dolar).

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.