Brnabić: Investicija Meriota oživljava jug centralne Srbije; Kako sa drugim koncesijama nije bilo problema?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2021, 12:20

Brnabić: Investicija "Meriota" oživljava jug centralne Srbije; Kako sa drugim koncesijama nije bilo problema?

Investicija "Meriota" i "Milenijum rizorta" u izgradnju hotelskog kompleksa u Vranjskoj banji za jug centralne Srbije značiće potpuno novo oživljavanje, ali i dolazak novih investitora, posao z građane, bolje plate i bolji životni standard, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je naglasila da je reč o najvećem projektu kompanije "Meriot" na Balkanu, kao i najveća investicija u srpski turizam u ovom trenutku.

"Ovakva investicija znači mnogo Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i to što je upravo u Vranjskoj banji. Znači za čitav jug centralne Srbije, koji smo se trudili da pokrenemo, ojačamo i oživimo u poslednjih nekoliko godina", rekla je Brnabić na svečanosti potpisivanja ugovora tih kompanija.

Brnabić je navela da je izuzetno teško dovesti projekte u neke delove Srbije, koji su malo udaljeni od Beograda, i gde nema mnogo investitora, koji ta mesta ne vide na mapi investicionih destinacija, iako to jesu.

"Ali, kada dovedete jednu, dolazi druga, kreće treća investicija i taj kraj počinje sam da se razivja. To je održivi razvoj", rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla da je ovo najveća investicija u domaći turizam u ovom trenutku koji nije nimalo lak, jer se svi i dalje bore sa posledicama epidemije korona virusa.

"Neke od najvećih posledica trpe upravo privatne kompanije, i zato zahvaljujem 'Milenijum timu' što i pored svega, nisu odustali od projekta, niti ga odložili, već su nastavili, kako bi Vranjska banja imala ovakav biser što pre", rekla je Brnabić.

U Briselu ZB nastupao kao zajednički front

Brnabić je izjavila da su političari Zapadnog Balkana na sinoćnjoj večeri u Briselu nastupili jedinstveno u želji da region predstave kao zajednički front prema Evropskoj uniji.

Brnabić je istakla da jesu postojala određena odstupanja u stavovima i neslaganja, ali da je susret na kraju bio konstruktivan.

"Uspeli smo u onome što Srbija pokušava sve ovo vreme, a to je da predstavimo region kao jedan zajednički front prema Evropskoj uniji i da umesto toga da se raspravljamo, svađamo i idemo u prošlost, ipak nekako objasnimo zbog čega je svima nama važno da ceo region napreduje što je brže moguće ka EU", rekla je Brnabić.

Ocenila je da su u Briselu generalno bili pozitivni tonovi i da je susret bio konstruktivan, ali da je bilo nekih manjih provokacija.

Brnabić je izrazila nadu da su tim jedinstvom iznenadili partnere iz EU i dodala da su se trudili da dobiju konkretan odgovor kada će moći da se očekuju evropske integracije makar jedne zemlje sa Zapadnog Balkana.

U Briselu je sinoć šef evropske diplomatije Žozep Borelj organizovao večeru za lidere Zapadnog Balkana, a na kojoj su pored Ane Brnabić, učestvovali i premijeri Albanije Edi Rama, Severene Makedonije Zoran Zaev, tzv. Kosova, Aljbin Kurti, kao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i predsedavajući Savetom ministara BiH Zoran Tegeltija.

Brnabić je u Briselu imala sastanak i sa Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i Miroslavom Lajčakom.

Kako sa drugim koncesijama nije bilo problema...

Premijerka je izjavila da ne vidi nijedan racionalan razlog za protivljenje vlasti Bosne i Hercegovine izgradnji hidroelektrane "Buk Bijela" na Drini, uz pitanje kako to da ranije koncesije, koje su davali entiteti ili kantoni, nisu bile problem, ali ova sada jeste.

"Jasno mi je na političkom nivou, ali na racionalnom nivou mi nije jasno protivljenje izgradnji hidroelektrane 'Buk Bijela'", rekla je Brnabić upitana kako komentariše protivljenje Bošnjaka tom projektu.

Ona je podsetila da je, i u Istočnom Sarajevu pre par dana na isto pitanje, rekla da je u poslednjih 20 godina u BiH izdato 280 koncesija, a sve su ih izdali ili entiteti, ili kantoni.

"Ni u jednoj od tih 280 nije postojao problem. Ako bi ovo sada bio problem, morali bismo da vidimo što nije bilo problema u ostalih 280 koncesija", rekla je Brnabić.

Dodala je i da je 2012. godine bila potpisana koncesija i ugovor sa nemačkim investitorom RWE, jednom od najvećih nemačkih energetskih kompanija, za istu hidroelektranu.

"Pogodite koliko je tada bilo žalbi Ustavnom sudu. Nula. Tako da ne vidim koja je razlika između 2012. godine i nemačkog investitora, i 2021. godine i investicije srpske energetske kompanije, EPS-a", rekla je Brnabić.

Ponovila je da ne može da nađe nijedan racionalan razlog za to što je bilo šta podignuto pred Ustavnim sudom BiH.

Brnabić je istakla i da Srbija nastupa kao strani direktni investitor u BiH, u ovom slučaju u RS, da su urađene sve analize, pravne i finansijske, i da je odlučeno da se investira u najboljoj veri.

"To su radili i neki pre nas, nisu se suočili sa tužbama. Ako bilo šta Ustavni sud odluči, a da kaže, da RS nije smela da izda tu koncesiju, to će biti ogroman pravni problem za sve ostale investitore koji su dobijali koncesije entiteta ili kantona u proteklom periodu", rekla je Brnabić.

Godfri: Projekat u Vranjskoj banji važan i za Srbiju i za SAD

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri rekao je danas da je projekat izgradnje hotelskog kompleksa u Vranjkoj banji u saradnji kompanija "Millennium Resorts" i američke hotelske kompanije "Marriott International" važan i za Srbiju i za SAD ne samo u ekonomskom, nego i u kulturnom smislu.

On je na potpisivanju ugovora između dve kompanije rekao da je ovo prva svečanost povodom poslovnog poduhvata kojem prisustvuje od početka pandemije korona virusa.

Naveo je da će u Vranjskoj banji biti sagrađen jedan od najlepših hotelskih kompleksa u ovom delu Evrope.

Ambasador je rekao da je više puta posetio Vranje i okolinu i da je to jedan od najlepših delova Srbije sa bogatom tradicijom i velikim potencijalom, te da je kralj Petar Prvi bio redovni gost Vranjske banje koja je značajan deo srpske kulture i prirodnih lepota.

"Nadam se da je ovo partnerstvo prvo od onih koji dolaze i da će rizorti privlačiti posetioce ne samo iz Srbije i regiona nego i iz čitavog sveta. Promocija razvoja sektora ugostiteljstva je jasan signal da se postpandemijska privreda oporavlja i da su vremena bolja", kaže Godfri.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"TRENUTNO NAJVEĆA INVESTICIJA U SRPSKI TURIZAM" Potpisan sporazum za izgradnju hotelskog kompleksa u Vranjskoj banji

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2021

Investicija Meriota i Milenijum rezorta važna i za Srbiju i za SAD..- Investicija "Meriota" i "Milenijum rizorta" u izgradnju hotelskog kompleksa u Vranjskoj banji za jug centralne Srbije značiće potpuno novo oživljavanje, ali i dolazak novih investitora, posao za građane, bolje plate i bolji životni...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.