Britanske vlasti naredile stečaj čeličane Britiš stil

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2019, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanske vlasti naredile stečaj čeličane Britiš stil

Britanski zvaničnici naložili su stečaj čeličane Britiš stil (British Steel) pošto na razgovorima sa vladom nije postignut dogovor o pomoći, saopštila je danas britanska stečajna služba.

Ovim potezom ugroženo je 5.000 radnika zaposlenih u kompaniji, i još oko 20.000 radnih mesta u dobavljačkom lancu.

Kompanija je tražila paket pomoći da bi rešila pitanja vezana za predstojeći britanski izlazak iz >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Evropske unije.

Stečajni upravnik Dejvid Čepman rekao je da je njegov prvi prioritet da se nastavi bezbedan rad pogona, gde misli na fabriku Skantrop u severoistočnoj Engleskoj.

"Razumem da je ovo teško vreme za zaposlene u kompaniji i želim da im zahvalim na sadašnjoj saradnji", rekao je Čepman.

Čepman je kazao da će kompanija nastaviti da trguje i da snabdeva klijente dok on razmatra opcije za njeno poslovanje.

Vlada je brzo izdala saopštenje navodeći da je učinila sve što je mogla za kompaniju uključujući zajam za premošćavanje od 120 miliona funti (152 miliona dolara) da pomogne Britiš stilu da pokrije određene ekološke troškove.

Ministar ekonomije Greg Klark je rekao da dalja pomoć ne bi bila zakonita.

"Vlada može da deluje samo u okviru zakona koji zahteva da svaka finansijska pomoć čeličani mora da bude na komercijalnoj osnovi", rekao je on i dodao da mu je rečeno da bi bilo nezakonito da se da garancija za zajam na osnovu predloga koje je kompanija dala.

Sindikati su tražili da vlada nacionalizuje čeličanu ali je vlada odbila.

Opoziciona Laburistička stranka sopštila je da je ova odluka poražavajuća.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Britanske vlasti naredile stečaj čeličane Britiš stil

Izvor: Danas, 22.Maj.2019

Britanski zvaničnici naložili su stečaj čeličane Britiš stil (Britiš Steel) pošto na razgovorima sa vladom nije postignut dogovor o pomoći, saopštila je danas britanska stečajna služba. Članak Britanske vlasti naredile stečaj čeličane Britiš stil se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

"Britiš stil" – prva žrtva Bregzita

Izvor: RTS, 22.Maj.2019

Dan uoči evropskih izbora, političke tenzije u Britaniji dostigle su vrhunac. Poslanici i pojedini ministri traže hitnu ostavku premijerke Tereze Mej, jer ne odustaje od svog plana za Bregzit. Jedna od žrtava političkog haosa je i britanska železara "Britiš stil". Gurnuta je u stečaj,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.