Brisel štiti svoje, a naši mlekari na cedilu

Izvor: Politika, 10.Sep.2015, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel štiti svoje, a naši mlekari na cedilu

Štetu od sankcija Rusiji EU će nadoknaditi svojim poljoprivrednicima. Srbiji sporazum sa EU vezao ruke da sačuva svoje tržište od prekomernog uvoza mleka

Evropskim poljoprivrednicima i te kako se isplatilo što su traktorima blokirali prestonicu Evropske unije Brisel pre dva dana. Evropska komisija saopštila je da će im urgentno pomoći sa pola milijarde evra. „To je odlučan i snažan odgovor Evropske komisije koja je na taj način pokazala da veoma ozbiljno preuzima odgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u krizi poljoprivrednika,” navodi se u saopštenju koje je preneo AFP.

Evropski mlekari blokirali su pre dva dana traktorima glavne saobraćajnice u Briselu u znak protesta zbog niskih cena mleka i ukidanja subvencija, tokom koga je došlo i do sukoba sa policijom koja je upotrebila suzavac i vodene topove.

Mlekari su tražili da im se vrate subvencije i ograniči uvoz mleka nakon što je belgijska vlada, povinujući se propisima EU, poslednjih godina postepeno obustavila dotacije farmerima i otvorila svoje tržište za uvoz jeftinijeg mleka iz inostranstva.

Ruske sankcije Evropskoj uniji, koje uključuju zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i smanjenje potražnje Kine za uvoznim mlekom, dodatno su otežali njihovu situaciju i doveli do stvaranja velikih viškova. To je samo u ovoj godini dovelo do pojeftinjenja mleka od oko 25 odsto, a farmeri tvrde da im preti bankrot ako se ponovo ne uvede sistem subvencija i carina na uvozno mleko.

Evropska unija je svakako primer kako jedna država (ujedinjena) vodi računa o svojim proizvodima. I niko je u tome ne ograničava, a pride ima i novca da namere o zaštiti svojih proizvođača sprovede u delo.

Međutim, ta ista država deli packe kada neko drugi pokušava da zaštiti svoje proizvođače ili da osvoji novo tržiše. Podsećanja radi, kada je EU uvela sankcije Rusiji zbog situacije u Ukrajini, Rusija je odgovorila stavljanjem brane za mnoge proizvode iz EU, a to je u Srbiji doživljeno kao šansa da naši prehrambeni proizvodi na ruskom tržištu zamene evropske.

Ovakvo naše razmišljanje EU se nije dopalo i prošlog leta nam je uputila poznati „edmemoar”. U njemu se Srbija jasno „poziva” da se uzdrži od korišćenja bilo kakvih vladinih mera koje bi podržale nove trgovinske veze, poput izvoznih subvencija, kredita i garancija ili bitnog povećanja srpskog izvoza u Rusiju kako taj izvoz ne bi zamenio proizvode EU „koji su nezakonito zabranjeni u Rusiji”.

Još prošle godine bilo je jasno da će zategnuti odnosi sa Rusijom napraviti gubitke evropskim proizvođačima. Ali kako u ekonomiji vlada zakon spojenih sudova, nije se moglo očekivati da šteta koju trpe evropski farmeri bude zadržana samo u dvorištu EU. Ona se prelila na ostatak Evrope i na države koje nisu članice. A ko će njima da nadoknadi nastalu štetu?

Na meti jevtinijih mlečnih proizvoda iz EU našla se i Srbija o čemu svedoče i podaci o povećanom uvozu. Naši proizvođači su mnogo puta ukazivali da su ugroženi i tražili zaštitu. Ali, između njihovih zahteva, da ih država zaštiti i eventualne državne pomoći, isprečio se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Prema ovom sporazumu EU nam otvara vrata svog tržišta, ali istu pogodnost traži i za svoje proizvođače, uključujući i poljoprivredne proizvode.

Prema slovu tog sporazuma, u vanrednim situacijama kada nastane poremećaj tržišta zbog, na primer, većeg i jevtinijeg uvoza, Srbija ima pravo da primeni zaštitne mere. Uslov je da dokaže da je poremećaj nastao i da je praćen damping cenama.

Ovog proleća, kao odgovor na prekomerni uvoz, uvedene su zaštitne takse, takozvani prelevmani samo za pojedine vrste sireva i maslaca i saopšteno je da je od EK dobijena saglasnost za to. Svi drugi mlečni proizvodi iz EU ne podležu ograničenjima.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je u maju da smo time „na neki način ugrozili naš odnos prema EU koja nimalo blagonaklono ne gleda na takve mere”.

Da reka mleka iz EU ugrožava naše proizvođače potvrđuje i Sanja Bugarski, predsednik Centralne asocijacije proizvođača Vojvodine.

– I nama su mlekare drastično smanjile otkupnu cenu i nikom ništa. Od maja je cena niža za četiri do šest dinara po litru. I mi smo na ivici da se na ulici borimo za našu zaradu, ali su nas iz kabineta premijera zamolili da se još malo strpimo. Od pre mesec i po dana razgovaramo s mlekarama i trgovinskim lancima. Ako mene pitate u Ministarstvu uopšte nisu svesni koliki je uvoz mleka. Uvedeni su prelevmani samo na mali broj proizvoda koji nas praktično i ne ugrožavaju kao što su mala pakovanja putera i sira za samousluge. Nije uvedena uvozna zaštita za mleko u prahu i kondenzovano mleko koje koristi prerađivačka industrija. Govorimo o potencijalima za izvoz mlečnih proizvoda u Rusiju, a kako da ih bude s ovim otkupnim cenama mleka kada proizvođači prodaju krave i zatvaraju farme – kaže Sanja Bugarski.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Evropska unija štiti svoje, a naši mlekari na cedilu

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2015

Evropskim poljoprivrednicima i te kako se isplatilo što su traktorima blokirali prestonicu Brisel pre dva dana. Evropska komisija saopštila je da će im hitno pomoći sa pola milijarde evra...Mlekari su pre dva dana traktorima blokirali glavne saobraćajnice u Briselu u znak protesta zbog niskih cena...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.