Bez dogovora o ceni pšenice

Izvor: B92, Tanjug, 07.Jul.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora o ceni pšenice

Beograd -- Poljoprivrednici okupljeni u Asocijaciju poljoprivrednika, u podne dolaze u Beograd, na pregovore sa direktorom Direkcije za robne rezerve Goranom Tasićem.

Predsednik te asocijacije Bogdan Šuljmanac za B92 kaže da tokom pregovora neće biti nikakvih protestnih vožnji ni blokada, a pred današnji sastanak je optimista.

Veruje da će lako biti postignut dogovor o jednom od njihovih zahteva, koji smatra gorućim, a to je da otkupna cena žita bude 15 dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po kilogramu.

"Evo ja mogu, ovako malo i sa osmehom da kažem da verujem da će cena biti ispunjena, konačno jednom da razbijemo tu famu, da ljudi znaju gde, kad i po kojoj ceni i koja količina će biti otkupljena što se tiče robne rezerve trudićemo se da maksimalno izboksujemo te zahteve, sad oko količine može malo da se polemiše ali verujem da će i to biti bar troduplo da se uradi sa koliko su izašle robne rezerve", kaže on.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin kaže da Ministarstvo "snažno stoji iza zahteva poljoprivrednih proizvođača". Dragin kaže da poslednje analize pokazuju da je kvalitet žetve dobar i da se samim tim očekuje i viša cena. On tvrdi i da je dobar znak to što se pre nekoliko dana nudilo 8 i po dinara za pšenicu, a juče 10 dinara sa trenutnom isplatom u kešu.

"Ja nisam zadovoljan tom cenom. Mislim da bi trebalo da bude daleko veća i ovom prilikom upozoravam sve otkupljivače da pratimo cene na svetskoj berzi. Svi znamo koliko je cena pšenice u Pešti i u Parizu skočila. Prema tome, očekujem da naši otkupljivači prate tu cenu. Ministarstvo stoji snažno iza zahteva poljoprivrednih proizvođača da ona ove godine bude veća", rekao je ministar Dragin.

Dragin tvrdi da će na svim otkupnim mestima biti raspoređeni inspektori Ministarstva poljoprivrede i poziva sve koji primete neregularnosti da ih odmah prijave poljoprivrednoj inspekciji.

Neki od zahteva poljoprivrednika su i hitna obustava uvoza mleka i svinjskog i junećeg mesa, rešavanje problema otkupa poljoprivrednih proizvoda i suzbijanje monopola na tržištu.

Poljoprivrednici traže i donošenje novih uredbi o podsticajnim sredstvima i smanjenje papirologije za subvencije.

Juče su, kombajnima i traktorima vojvođanski poljoprivrednici blokirali delove puteva zahtevajući obustavu uvoza mleka i mesa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.