Protestna vožnja poljoprivrednika

Izvor: RTS, 06.Jul.2010, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna vožnja poljoprivrednika

Poljoprivrednici prekinuli protest, posle obećanja da će se sutra u Beogradu sastati sa direktorom Direkcije za robne rezerve. Ministarstvo poljoprivrede podržava zahtev poljoprivrednika za povećanjem cene žita.

Članovi Asocijacije poljoprivrednika Srbije prekinuli su protest, posle obećanja da će se u sredu u 12 časova sastati sa direktorom Direkcije za robne rezerve Goranom Tasićem.

Glavne teme biće cena žita, a razgovaraće se i o, kako kažu poljoprivrednici, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaustavljanju nekontrolisanog uvoza mleka i svinjskog i junećeg mesa

"Idemo sutra za Beograd da vidimo šta konkretno možemo da se dogovorimo oko cene žita i zaustavljanja nekontrolisanog uvoza mleka i svinjskog i junećeg mesa", rekao je predsednik Asocijacije Bogdan Šuvljanac.

Predstavnici Asocijacije, koja okuplja 50 hiljada članova, krenula je u 11 sati u protestnu vožnju u Sremskoj Mitrovici, Šidu, Pančevu i mnogim drugim gradovima.

U resornom ministarstvu ocenjuju da je kvalitet pšenice relativno dobar, ali da će zbog kiša prinos biti umanjen za deset odsto. Ministar Saša Dragin je upozorio otkupljivače da prate cene žita na svetskim berzama, jer, kako je rekao, Ministarstvo snažno podržava zahteve poljoprivrednih proizvođača da cena ove godine bude viša. 

Počela su da rade i javna skladišta, a zbog vremenskih nepogoda, država će platiti polovinu troškova skladištenja.

Republičke robne rezerve otkupiće ukupno 120.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda.

"Robne rezerve otkupiće oko 70.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 12 dinara za kilogram, što je za 15 odsto više od planirane količine za ovu godinu", izjavio je direktor Robnih rezervi Goran Tasić.

Tasić i dodao da je "to maksimalna količina pšenice koje Rezerve mogu da za novac otkupe od registrovanih poljoprivrednih proizvođača".

Tasić je naveo da bi odluku o tom otkupu trebalo da donese Vlada Srbije na sednici u četvrtak, 8. jula, nakon čega bi otkup mogao da počne.

Kako je dodao, "kroz pozajmice koje su bile date i naturalnu razmenu za semensku robu i mineralno đubrivo Robne rezerve će otkupiti još 50.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda i to po povoljnim paritetima".

Prema njegovim rečima, cena žita od 12 dinara za kilogram sa porezom na dodatu vrednost je za 20 odsto veća od tržišne u vreme otkupa na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest poljoprivrednika, traktori blokirali drumove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2010

SREMSKA MITROVICA, PANČEVO -..Asocijacija poljoprivrednika Srbije krenula je danas u 11 sati u protestnu vožnju poljoprivrednim mašinama u svim opštinama gde to udruženje ima predstavništvo, sa zahtevom da se hitno obustavi uvoz mleka i svinjskog i junećeg mesa, reše problemi otkupa poljoprivrednih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Šuljmanac: Poljoprivrednici da ne prodaju pšenicu

Izvor: S media, 07.Jul.2010, 11:18

Predstavnici Asocijacije poljoprivrednika stižu u podne u Beograd na pregovore sa direktorom Direkcije za robne rezerve. Kako je za S media portal rekao predsednik Asocijacije Bogdan Šuljmanac tokom pregovora neće biti blokade saobraćaja. ..U razgovoru sa direktorom Direkcije za robne rezerve Goranom...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.