Bez dogovora o ceni pšenice

Na sastanku Asocijacije poljoprivrednika i direktora robnih rezervi Gorana Tasića nije postignut dogovor, kaže predsednik Asocijacije Bogdan Šuljmanac.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 07.07.2010.

00:02

Default images

Šuljmanac kaže da cena od 12 dinara za kilogram pšenice koju je Direkcija za robne rezerve ponudila ne može da zadovolji proizvođače.

Šuljmanac je rekao da su precizirana otkupna mesta, kao i da će Robne rezerve otkupiti 120 hiljada tona žita.

Ukoliko ni posle sastanka sa ministrom trgovine ne bude postignut dogovor, za sedam do 10 dana poljoprivrednici će ponovo izaći na ulice, kaže Šuljmanac.

Sa druge strane, u "Robnim rezervama" tvrde da je cena za 20 odsto viša od prve ponuđene i da se zainteresovani poljoprivrednici već javljaju.

Pred današnji sastanak, Bogdan Šuljmanac je bio optimista, a rekao je i da tokom pregovora neće biti nikakvih protestnih vožnji ni blokada.

On je naveo da veruje da će biti lako postignut dogovor o jednom od njihovih zahteva, koji smatra gorućim, a to je da otkupna cena žita bude 15 dinara po kilogramu.

“Evo ja mogu, ovako malo i sa osmehom da kažem da verujem da će cena biti ispunjena, konačno jednom da razbijemo tu famu, da ljudi znaju gde, kad i po kojoj ceni i koja količina će biti otkupljena što se tiče robne rezerve trudićemo se da maksimalno izboksujemo te zahteve, sad oko količine može malo da se polemiše ali verujem da će i to biti bar troduplo da se uradi sa koliko su izašle robne rezerve“, kaže on.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin kaže da Ministarstvo "snažno stoji iza zahteva poljoprivrednih proizvođača". Dragin kaže da poslednje analize pokazuju da je kvalitet žetve dobar i da se samim tim očekuje i viša cena. On tvrdi i da je dobar znak to što se pre nekoliko dana nudilo 8 i po dinara za pšenicu, a juče 10 dinara sa trenutnom isplatom u kešu.

"Ja nisam zadovoljan tom cenom. Mislim da bi trebalo da bude daleko veća i ovom prilikom upozoravam sve otkupljivače da pratimo cene na svetskoj berzi. Svi znamo koliko je cena pšenice u Pešti i u Parizu skočila. Prema tome, očekujem da naši otkupljivači prate tu cenu. Ministarstvo stoji snažno iza zahteva poljoprivrednih proizvođača da ona ove godine bude veća", rekao je ministar Dragin.

Dragin tvrdi da će na svim otkupnim mestima biti raspoređeni inspektori Ministarstva poljoprivrede i poziva sve koji primete neregularnosti da ih odmah prijave poljoprivrednoj inspekciji.

Neki od zahteva poljoprivrednika su i hitna obustava uvoza mleka i svinjskog i junećeg mesa, rešavanje problema otkupa poljoprivrednih proizvoda i suzbijanje monopola na tržištu.

Poljoprivrednici traže i donošenje novih uredbi o podsticajnim sredstvima i smanjenje papirologije za subvencije.

Juče su, kombajnima i traktorima vojvođanski poljoprivrednici blokirali delove puteva zahtevajući obustavu uvoza mleka i mesa.

Dragin: Cena pšenice će skočiti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin preporučio je poljoprivrednicima da sačekaju sa prodajom pšenice, jer se na berzama beleži trend rasta cene hlebnog žita, koja će se u naredne dve nedelje uvećati za 10 do 20 odsto.

"Ono što smo primetili prvih dana u otkosu ovogodišnje pšenice je da su se neki mešetari pojavili sa cenom od 8,5 dinara po kilogramu", izjavio je Dragin i preporučio ratarima da "nipošto ne prodaju svoju pšenicu za tu cenu, koja je izuzetno niska".

Pšenica roda 2009. se tokom jučerašnjeg i današnjeg dana na Produktnoj berzi u Novom Sadu prodavala za 11,5 dinar (plus porez na dodatu vrednost - PDV), ukazao je Dragin, precizirajući da cena za fizička lica iznosi 12,07 dinara, a za pravna lica 12,42 dinara po kilogramu.

"Tokom današnjeg dana neke zemljoradničke zadruge oko Subotice nude za pšenicu 10,8 dinara, a neki od većih otkupljivača su ponudili danas isto nešto više od 10 dinara po kilogramu", naveo je Dragin.

On je kazao i da je u razgovoru sa direktorom Produktne berze u Novom Sadu Žarkom Galetinom, koji neprestano prati kretanja na domaćem i svetskom tržištu, došao do saznanja da se u naredne dve nedelje očekuje značajan rast cene pšenice, u rasponu od 10 do 20 odsto.

On je kao ilustraciju kretanja cena pšenice na berzama naveo primer berze u Budimpešti, na kojoj je pšenica u petak, tokom zaključnog poslovanja, koštala 122 evra po toni franko luka, da bi na samom pocetku ove sedmice bila ugovarana po ceni 135,4 evra po toni.

"To znači da je samo tokom vikenda zabeležen rast cene od 10 odsto", naveo je Dragin.

On je ukazao da je rast cene pšenice deo šireg trenda naglog rasta cena svih poljoprivrednih proizvoda na tržištu, koji "mora da povuče i pšenicu", objašnjavajući da su do skoka cene dovele loše vremenske prilike ne samo u Srbiji, već i u celoj Evropi.

"Cene svih poljoprivrednih proizvoda beleže nagli rast, pa tako cena kukuruza trenutno na Produtnoj berzi u Novom Sadu iznosi 17,60 dinara sa PDV-om, što je davno nezabeležena visoka cena", naveo je on.

Do rasta cena poljoprivrednih proizvoda je došlo, između ostalog, i nakon procenjene proizvodnje najvažnijih žitarica i drugih kultura u SAD, Ukrajini, Rusiji, Belorusiji, objasnio je Dragin i dodao da se u poslednje vreme beleži i nagli skok cena voća.

"Cena višnje je ove godine povećana za 100 odsto - otišla na 45 do 50 dinara po kilogramu, sa prošlogodišnjih 15 i 25 dinara", rekao je Dragin i naveo da se i kod maline beleži rast akontne cene sa 80 dinara, koliko je iznosila 2009. godine, na sadašnjih oko 150 do 160 dinara.

On je kazao da se očekuje dalji rast cene maline, jer je lošim vremenskim prilikama pogotovo pogođen najveći proizvođač - Poljska, što, kako je rekao, "znači da će potraznja biti veća, a samim tim i cena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: