Besplatni razvoj biznisa za „Beogradske pionirke”

Izvor: Politika, 15.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatni razvoj biznisa za „Beogradske pionirke”

U okviru prvog ženskog poslovnog inkubatora sedam žena uspešno pokrenulo sopstveni posao

Zahvaljujući projektu prvog ženskog poslovnog inkubatora „Beogradske pionirke”, sedam dama, koje su počele da se bave sopstvenim biznisom, u narednih pet meseci moći će u Zahumskoj 8, besplatno da koriste prostor, vode knjige, dobijaju pomoć u oblasti marketinga i pravnih propisa.

Ovo su prilikom jučerašnjeg predstavljanja dosadašnjih rezultata programa saopštili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koordinatori i predstavnici organizacija koje su podržale projekat samozapošljavanja žena na području grada.

Prema rečima Tamare Petrović, koordinatorke „Beogradskih pionirki”, u program je ušlo 30 žena, od 30 do 50 godina, koje su u toku decembra prošle godine i januara ove godine, prošle obuku iz oblasti preduzetništva, menadžmenta, prava i finansija.

– Polaznice su se osposobile za samozapošljavanje, a otvaranjem malih preduzeća smanjiće nezaposlenost među ženama. Prošlog meseca počela je druga faza projekta u okviru koje će ove žene dobiti pomoć od stručnjaka Regionalnog centra za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u pogledu pravne regulative, finansija i marketinga – ističe Petrovićeva.

Po uzoru na slične modele iz zemalja Evropske unije ovaj projekat je pokrenulo Udruženje građana „Hera” uz finansijsku pomoć Gradskog sekretarijata za privredu. Dosadašnji rezultati pokazali su da se gotovo polovina ženakoje su prošle obuku, prijavilo na konkurs Nacionalne službe za zapošljavanje za jednokratnu bespovratnu pomoć, na osnovu koje će razviti privatni posao.

Među sedam najuspešnijih i najodlučnijih žena koje su se odlučile za učešće je i Mirjana Stojanov (44), koja je pre godinu dana, više iz hobija, počela da pravi predmete od kovanog gvožđa.

– Po obrazovanju sam vaspitač, ali sam sticajem okolnosti 20 godina radila kao bravar varilac. Premda sam već pet godina bez posla odlučila sam da u svojoj garaži počnem izradu ukrasnih lampii sitnih stvari od kovanog gvožđa. U okviru ovog programa sam naučila da napišem biznis plan i sada želim da samostalno započnem sopstveni posao i proširim proizvodnju – objašnjava Stojanova.

Njenih šest koleginica u ovom projektu, odlučile su se za pravljenje predmeta od kože, dečje posteljine, slatkiša i ukrasa za kolače i torte, za terapeutsku masažu, školu stranih jezika i centar za dodatnu školsku nastavu.

– Ispostavilo se da mnoge nezaposlene žene imaju ideje i snagu da rade, ali da su u nedoumici oko započinjanja posla i da im je potrebna podrška. Ovaj poslovni inkubator omogućujerazmene iskustva sa drugim ženama kao i priliku da se sretnu sa ekspertima. Sopstveni posao će im takođe omogućiti da poboljšaju i lični životni standard – kaže Petrovićeva.

Prema rečima Jasenka Lazovića, član Opštinskog veća i predsednika Saveta za zapošljavanje, u toku prošle godine Grad je obezbedio 50 miliona dinara za finansiranje 11 projekata za podsticanje zapošljavanja.

Projekat „Beogradske pionirke” podržali su Komisija za rodnu ravnopravnost opštine Voždovac, Udruženje poslovnih žena, sindikat „Nezavisnost” i Centar modernih veština.

J. Lucić

[objavljeno: 15/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.