Banke sve više prodaju dugove agencijama

Izvor: Glas javnosti, Beta, 16.Feb.2011, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke sve više prodaju dugove agencijama

BEOGRAD - Banke u Srbiji imaju sve veću potrebu za uslugama agencija koje otkupljuju dugove građana i pravnih lica, ali je taj posao postaje sve rizičniji, rekao je menadžer agencije Solventpoint Miloš Karan.

Sa druge strane, u Udruženju banaka Srbije kažu da za sada nema mnogo dugova ustupljenih agencijama.

Miloš Karan je kazao da Solventpoint, koji se osim otkupom dugova, bavi i naplatom i potraživanjem, od banaka kupuje portfolio, a ne pojedinačne dugove.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
"Mi pravimo procenu naplativosti celog portfolija na osnovu raznih kriterijuma, između ostalog, visine duga, vremena kašnjenja otplate i slično", rekao je on i dodao da dug kupuju od banaka i za cenu nižu oko 10 odsto u odnosu na vrednost potraživanja.

Karan je kazao da rade i sa pravnim i sa fizičkim licima, ali da im je bolji stepen naplate kod fizičkih lica, jer postoji dosta kompanija koje su u teškoj situaciji, koje su u predstečajnom postupku ili koje nisu likvidne.

"U takvoj situaciji nemamo nikakvu pravnu mogućnost za naplatu, dok kod fizičkih lica uvek postoji mogućnost za neku naplatu", rekao je on.

Komentarišući tvrdnje koje se čuju u delu javnosti da agencije dug naplaćuju uz pretnju, a ponekad i uz upotrebu sile, Karan je istakao da oni to ne rade i da novac naplaćuju svim dozvoljenim pravnim sredstvima.

Ddug banke agencija može preuzeti samo uz prethodnu saglasnost klijenta. Dugove banaka u Srbiji trenutno otkupljuje pet velikih agencija i nekoliko manjih.

Predsednik Udruženja banaka Veroljub Dugalić rekao je da banke ipak radije pokušavaju najpre da pronađu neko rešenje za klijenta koji ne može da otplaćuje prispele rate i da se tek kao krajnje rešenje praktikuje prodaja kredita.

Kod pravnih lica, na kraju prošle godine je bilo problematično 13,4 odsto od ukupno uzetih 1,165 milijardi dinara kredita.

Preduzetnici su kasnili u otplati duže od 15 dana u 11,6 odsto od ukupno uzetih 51 milijardi dinara. Građani su kasnili u otplati dužoj od 60 dana u 3,3 odsto kredita, čija je ukupna vrednost bila oko 500 milijardi dinara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.