Antić: Prioritet mehanizma Kina+17 je ekonomski rast (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2020, 18:43

Antić: Prioritet mehanizma Kina+17 je ekonomski rast (FOTO)

Danas gotovo sve zemlje u regionu osećaju efekte umanjenog delovanja virusa, zato je Srbija je podržala inicijativu se održi video konferencija.

Prioriteti Mehanizma saradnje Kina + 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope (Kina-CIEZ) su zajednička borba protiv virusa korona i ekonomska saradnja svih zemalja članica kako bi se ubrzao privredni rast, rekao je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić koji je u ime Srbije učestvovao na današnjoj video konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kina-CIEZ.

- Saglasili smo se da je video konferencija eksperata iz svih 17 država plus Kina, koja je održana 14. marta, imala značajan doprinos globalnoj borbi protiv pandemiji, a i saglasili smo se da je međusobna saradnja i u regionu, uz podršku EU, ali pre svega uz jednu snažnu podršku Kine dala dobre rezultate - rekao je Antić.

Kaže da danas gotovo sve zemlje u region osećaju efekte umanjenog delovanja virusa i iz tog razloga Srbija je podržala inicijativu Mehanizma da se održi video konferencija svih ministara zdravlja, kako bi se izlazak iz krize koordinirao, bolje razumeo i prešlo na drugi pravac - razvoj ekonomije.

-Razgovarali smo o tome da sada moramo da se fokusiramo na ekonomiju i ekonomski rast, da razvoj saradnje na planu ekonomije mora biti svima prioritet i kako da se pojača saradnja članica sa Kinom, ali i svih članica međusobno - naveo je Antić.

Prema njegovim rečima, tema razgovora bila je i kako pomoći i dati poseban podsticaj turističkoj industriji koja je zbog virusa korona pretrpela najveću štetu.

Pogčledajte slike sa vido konferencije:

Na današnjoj konferenciji, dodaje Antić, tema je bila i novi termin za održavanje Samita “Kina+17” i podsetio da je održavanje tog samita planirano za april ove godine, ali je odložen zbog korone.

- Dogovoreno je da se novi termin samita odredi u konsultaciji sa svim državama članicama, uz ocenu da je potrebno taj samit održati što pre, naravno, u odnosu na okolnosti vezano za epidemiju - rekao je Antić.

Domaćin samita biće kineski predsednik Si Ðinping, a Srbiju će u Pekingu predvoditi srpski predsednik Aleksandar Vučić, dodao je Antić i kazao da je taj samit za našu zemlju od velikog značaja.

Kaže da Srbija očekuje visoke domete tog samita - nove projekte u zemlji i regionu i nove investicije značajne za Srbiju.

-Mi se sa novim projektima i inicijativama ozbiljno pripremamo za taj samit - istakao je Antić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.