Analitičari: Air Serbia konačno našla svoj put

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Dec.2019, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Air Serbia konačno našla svoj put

BEOGRAD – Promene komercijalne politike i menadžmenta u Air Serbiji daju prve značajne rezultate, saglasni su eksperti koji prate dešavanja u avio-sabraćaju i konstatuju da je srpski nacionalni avio-prevoznik konačno „pronašao svoj put“.

U odvojenim analizama stručnjaka za avio-saobraćaj, objavljenim na dva domaća specijalizovana vazduhoplovna portala, ukazuje se na promptno reagovanje srpskog nacionalnog prevoznika na potrebe i na izazove na tržištu vazdušnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << saobraćaja u regionu, Evropi i u svetu, uz zaključak da „svi u regionu treba da uče na odličnom primjeru Air Serbije“

Portal „Aviatika“ tako navodi da je Air Serbia već premašila prošlogodišnji broj putnika mesec dana ranije pametnom politikom razvoja, boljim korišćenjem resursa, boljim operativnim planom i boljim odgovorom na promene na tržištu.

„Hibridni tarifni koncept“ Air Serbije se, prema „Aviatici“, konačno stabilizovao, uz konstataciju da nema velike avio-kompanije u svetu koja nije usvojila sličan koncept prodaja karata i usluge.

Kako ovaj portal saznaje, povećanje broja putnika će u novembru biti još veće.

„Dva dana pre kraja meseca, već se stiglo do plus 27 odsto, što je rast o kome veoma retko možemo da čujemo u Evropi među kompanijama slične veličine“, navode iz „Aviatike“

Hrvatski avio-analitičar Alen Šćuric na portalu „Tango Six“ takođe ističe da je Air Serbia „više nego fascinantno“ reagovala na bankrote slovenackog „Adria Airwaysa“ i Turskog „Atlas globala“.

Prema Šćuricu, srpski prevoznik je ove zime povećao broj letova za 59 nedeljno i broj linija za 54,6 procenata, što je, kaže, „zaista teško“.

„U tom kontekstu je još teže istovremeno promptno reagovati na potrebe tržišta, odnosno na poremećaje rezultirane bankrotom drugih kompanija“, piše ovaj analiticar uz napomenu da je Air Serbia munjevito reagovala na bankrot Adria Airwaysa i da je time privukla dobar broj putnika koji su tražili alternative za 201 ukinut let ove kompanije na 21 liniji.

Ni ovde se srpska nacionalna avio-kompanija nije zaustavila i, prema analitičaru čak je brže reagovala od inostrane konkurencije: mesec dana pre „Lufthanse“ i tri meseca pre Wizz Aira.

Isto se desilo prilikom iznenadnog bankrota turske avio-kompanije „Atlas global“. Kako Šćuric navodi, Air Serbia je intenzivno radila na sprečavanju posledica bankrota ove kompanije i imala je akcioni plan za taj slučaj. „Atlas global“ je objavio bankrot 26. novembra a Air Serbia pokreće letove za novi istanbulski aerodrom već za 11. decembar, dakle samo 15 dana nakon prekida letova turske kompanije.

„Svako ko iole poznaje vazduhoplovstvo zna da je tako nešto operativna noćna mora, da se mora rešiti milijardu problema, posebno prema zemlji koja nije u „Open Skys“ sporazumu, što Turska nije, i da se to ne može napraviti u par dana. Dakle, i ovo je dokaz da je Air Serbia pripremala plan akcije bitno pre, tj. da je reagovala izuzetno kvalitetno, a rezultat je vrlo promptna reakcija na poremecaju na tržištu. Fascinantno? I više od toga. Ovo je bitno brže nego što to rade i daleko uspešnije i veće kompanije od Air Serbije. Svakako nismo naviknuti na tako nešto kod kompanija regije“, zaključuje hrvatski avio-analitičar u svom autorskom tekstu na portalu „Tango Six“.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.