Ako su ovo stavovi Albanaca da ne gubimo vreme, da ne dolazim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2018, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako su ovo stavovi Albanaca da ne gubimo vreme, da ne dolazim"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine u nedelju u Briselu, da je Srbija spremna da razgovara o kompromisima, ali ne i da prihvati bilo kakve pritiske.

Aleksandar Vučić je preneo novinarima da je sinoć kontaktirao ljude u Briselu i rekao im: "Ako su ovo stavovi Albanaca da ne gubimo vreme, da ne dolazim" – i da je zamoljen da dođe.

"Ako mislite da postoji ta batina kojom možete da me naterate da slušam i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << služim Haradinajevim, Hotijevim, Hodžajevim izjavama, nemojte da me zovete uopšte", poručio je Vučić u Pančevu gde je prisustvovao polaganju kamena temeljca za fabriku nemačke kompanije ZF.

Kazao je da nije fasciniran njihovim intenizionim idejama, i da se ne plaši ni pritiska sa zapada.

"Pogrešnog čoveka ste našli za pritiske. Ako ste spremni da razgovarate o kompromisima, mi smo spremni. Mi ništa ne zakucavamo, i spremni smo da razgovaramo", naglasio je Vučić.

Naveo je da će, ako na takav način misle Albanci da razgovaraju sa Srbijom, naša delegacija otići u Brisel i reći "sve najbolje vam želimo", a Evropi – "kada ispune Briselski sporazum da nastavimo".

Neću dozvoliti da mi bitange, albanske i srpske, napadaju porodicu iz čista mira, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da su svi napadi u poslednje vreme usmereni i na to da ga "slome" pred Brisel što, kaže, neće moći, već će ga to samo ojačati.

"Mislili su da me slome pred Brisel pričama o porodici, trovanju vode, navodnog otimanja novinara", kazao je predsednik.

"Krivi bubrezi moga brata jer su napali nečije pendreke"

Povodom raznih komentara i napisa na račun njegovog sina, koji je bio među navijačima srpske reprezentacije u fudbalu u Rusiji, ali i na ukidanje prvostepene presude kojom su na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci osuđena sedmorica žandarma zbog fizičkog napada na njegovog brata, Vučić je rekao da je to "tako normalno u autokratskom režimu" za koji ga optužju.

Upitao je šta se očekuje od zemlje u kojoj je diktatura i u kojoj javni servis tri meseca izveštava o "protestima protiv diktature" a ispostavilo se, ističe, da je sve bilo zarad fotelje Saše Jankovića. Ili ubeđuju da su "krivi bubrezi moga brata jer su napali nečije pendreke", rekao je Vučić.

Kako kaže, takvi mogu da se vrate "starom sportu" da kradu iz skupštine, odnose fotelje, slonovaču... Dodao je da je na kraju ipak bolje da je neko iz njegove porodice ili on lično oštećen nego bilo koji drugi građanin.

Vučić je rekao da mu je teško da neke stvari objasni bratu, a posebno starijem sinu, zašto se protiv njega poslednjih dana vodi kampanja.

Teško mu, kaže, pada i da bratu priča o tome zašto su albanski mediji preuzeli "ono što kaže Đorđe Vukadinović, nekada Vlah, nekada Albanac... Koji može da bude svašta samo da mu se nešto sliva u džepove"...

Objasnio je da je njegov sin u Rusiju išao da navija za Srbiju, a to što se, kako je rekao, Vukadinoviću ne sviđa neki partizanovac koji je bio udaljen tri mesta od njegovog sina, koji uz to i ne navija za Partizan, već za Crvenu Zvezdu.

"Ovim bitangama, ni albanskim ni srpskim neću da dozvolim da mi napadaju porodicu iz čista mira jer moj sin nikada nikome nije ništa ukrao, za razliku od onih čije porodice predstavljaju i čije prodice imaju po sto miliona evra bogatstva", istakao je Vučić.

Pozvao je opozicionare koji to rade da se ne iživljavaju na detetu, već da slobodno traže "njegovu glavu".

Naveo je da to rade oni koji više ne znaju šta će jer im je oduzeo mogućnost da pljačkaju, i oni kojima smeta što se brine za građane i za državu.

"Mislili su da će da me slome pred Brisel svim tim lažima i izmišljotinama, glupostima oko Bele Crkve, strašnim stvarima o trovanju vode, blokiranju auto-puteva... Nećete da me slomite – samo ste me ojačali", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da ti takvi hoće izbore, o kojima stalno pričaju.

"Možda ih i dobiju pa neka opet pobede kao što su i do sada i na beogradskim, predsedničkim i drugim prethodnim", poručio je Vučić.

Vulin:Kad god se priča o KiM, napada se Vučić i porodica

Svaki put kada započnu razgovori o Kosovu i Metohiji događaće se salve napada na predsednika Aleksandra Vučića, najpre na njegovu porodicu i na njegove saradnike, a zatim će krenuti besmisleni protesti i događaji koji u javnosti treba da stvore lošu sliku o državi Srbiji, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je to rekao novinarima koji su ga pitali da komentariše najnovije napade na porodicu predsednika Srbije.

"Uvek kada se predsednik Vučić suprotstavi nekim neprihvatljivim zahtevima kada je reč o Kosovu i Metohiji, a to radi stalno, uvek će imati ovakve napade. I koliko god njegova politika i odlučnost da čuva Srbiju bude snažnija biće sve jači napadi", kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Vučić je hrabar čovek i, kako kaže, zna da je on u stanju da izdrži ove napade, ali da će ih biti više - hoće.

"Vreme je, možda i poslednje vreme, da predstavnici Evropske unije kao medijatori na razgovorima sa Prištinom, već jednom izađu sa jasnim stavom da li prihvataju takvo ponašanje prištinske strane. Da li prihvataju izjave, kao što je izjava Hašima Tačija da nema o čemu da se pregovara i razgovara i da on tamo ide na kapitulaciju Srbije", zapitao je Vulin.

On je rekao da misli da je krajne vreme da se predstavnici Evropske unije, kao naši medijatori, odrede prema ovakvom ponašanju i kažu da li smo ravnopravne strane i da li nas doživljavaju kao strane koje imaju pravo na sopstvene interese.

"A kako se budu približavali neki novi pregovori tako ćete imati seriju napada na Vučića, besmislene proteste i sve ono što Srbiju treba da destabilizuje i da oslabi pregovaračku poziciju našeg predsednika", zaključio je ministar odbrane.

Mihajlović:Neki bi i danas da Kosovo ostane trajno nerešeno pitanje i zamrznuti konflikt

Potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović izjavila je danas da napadi na predsednika Srbije i njegovu porodicu predstavljaju pokušaj da se zaustavi dijalog Beograda i Prištine i da Srbija skrene sa kursa kojim ide pod vođstvom Aleksandra Vučića, a to su politička stabilnost, modernizacija zemlje i članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

"Neki bi i danas da Kosovo ostane trajno nerešeno pitanje i zamrznuti konflikt, koji će davati "veštačko disanje" i održavati u životu njihove političke karijere. Ali, to nije interes Srbije i njenih građana, koji su to jasno potvrdili i podrškom na izborima onima koji rešavaju probleme, a ne onima koji se kriju iza njih", kaže Mihajlovićeva.

"Oni koji su u političkoj areni nekoliko puta ubedljivo poraženi sad pokušavaju da zaustave Vučića napadima na članove njegove porodice, što je nedopustiv i nedostojan način političke borbe", navela je ona u izjavi za javnost.

Mihajlovićeva kaže da su oni koji nisu imali hrabrosti da iznesu čak ni svoj stav u javnosti u vezi s Kosovom u dijalogu koji je bio javan i otvoren, danas prvi koji će napasti svaki potez i korak koji bi vodio kompromisnom rešenju i pomirenju između Srba i Albanaca.

"Problem Kosova nije stvorila ova Vlada, niti ga je stvorio Aleksandar Vučić, ali je potez odgovornog državnika bio da se pokrene dijalog i krene u rešavanje ovog pitanja, zarad budućnosti Srbije i generacija koje dolaze", zaključila je Mihajlovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.