Ako se zadužujete - keš uzeti u RSD, a stan u €

Izvor: B92, 25.Jan.2017, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako se zadužujete - keš uzeti u RSD, a stan u €

Stručnjaci imaju svoje mišljenje o tome kako je najracionalnije zadužiti se ove godine.

U nekoliko reči: najbolje je gotovinski zajam, kao i refinasirajući, uzeti u dinarima. Što se tiče stambenog kredita, tu evri još imaju prednost u odnosu na dinare, pre svega zbog niže kamate.

O tome kako kod zaduživanja postaviti stvari dr Aleksandar Vasiljević s Fakulteta za pravne i poslovne studije "Dr Lazar Vrkatić“ u Novom Sadu kaže:

"Staro bankarsko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravilo kaže da se uvek treba zadužiti u valuti u kojoj se dobija plata", naglašava on. – Za većinu građana to su dinari, dok oni koji plate primaju indeksirane u evrima mogu i u toj valuti. Kod stambenih kredita je ponuda indeksiranih u evrima daleko veća. A oni koji su pred izborom kredita treba unapred da znaju da bankari stope po kojima se oni nude vezuju za euribor. Ta evropska stopa je pre desetak godina bila pet odsto a danas je minus 0,1 procenta. S oporavkom evropske privrede mogla bi opet početi da raste. Teško je reći kada će to biti, ali ti krediti se uzimaju na rok od nekoliko decenija pa i to treba uzeti u obzir.

Dinarski krediti, i to gotovinski, uzimaju se na rok od nekoliko godina pa iznenađenja ne bi trebalo da bude. Tako Ismail Musabegović s Beogradske bankarske akademije kaže da očekuje da će inflacija biti pod kontrolom kao i lane – zato ne bi trebalo očekivati povećanje referentne kamatne stope, čak se može dogoditi da ona bude i niža.

Ta stopa, što je pandan euriboru kod evra, sada je kod nas četiri odsto. Ako bude niža, otvaraju se uslovi da i dinarski krediti pojeftine.

Najrealnije je očekivati da će se na kraći rok zadržati kamatne stope u evrima. Kod dinara možemo očekivati postepeno smanjivanje, smatraju i u Udruženju banka Srbije. Klijentima bi se u ovom trenutku isplatilo da refinansiraju stare obaveze jer su kamate sada niže.

Kako da se postave klijenti koji će ovih dana pokušati da svoje potrebe i želje usklade s bankarskom ponudom?

"Najbolje je da izračunaju koliko im je novca potrebno za mesečne troškove", kaže Vasiljević. – Nakon toga treba vide kolika im je rata. Suma za koju će se zadužiti treba da bude niža od mesečnih novčanih potreba. Recimo, ako možete da finansirate ratu od 300 evra, uzmite kredit gde će ona biti 250. U slučaju skoka euribora ili drugih povećanih troškova rast će se lakše amortizovati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proverili smo šta se više isplati – da uzmete kredit u dinarima ili u evrima

Izvor: Telegraf.rs, 25.Jan.2017

Večita dilema svih onih koje je muka naterala da podignu kredit ili su jednostavno rešili da novac iz banke ulože u nešto je - u kojoj valuti da se zaduže. Potražili smo odgovor od finansijskih stručnjaka koji su, suprotno navikama građana Srbije, naveli više prednosti zaduživanja u dinarima u...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.