NALED: Ulaganja u životnu sredinu u Srbiji četiri do pet puta manja nego u zemljama EU

Izvor: Beta, 22.Jan.2021, 12:39

NALED: Ulaganja u životnu sredinu u Srbiji četiri do pet puta manja nego u zemljama EU

U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada od kojeg se čak 10 miliona ne tretira i zagadjuje životnu sredinu, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).Više od 80 odsto ukupnog otpada, kako se navodi, stvaraju rudarstvo i energetika, dok 2,3 miliona tona čini komunalni otpad, koji obuhvata i gotovo 900.000 tona otpada od hrane koji nastane u ugostiteljstvu, javnom sektoru i domaćinstvima."Ovaj otpad bi mogao da bude ponovo upotrebljen u proizvodnji ili za dobijanje zelene energije, medjutim, on najčešće završava na deponiji", navodi se u saopštenju.Dodaje se da zbog toga što se ne primenjuje cirkularna ekonomija, koja podrazumeva ponovno korišćenje otpada nastalog u procesu proizvodnje ili nakon upotrebe već se odlaže na deponije, formirano 3.500 divljih deponija, a sanitarnih samo deset."Takav pristup je dominantan u većini delatnosti pa, na primer, u sektoru ugostiteljstva dovodi do stvaranja velikih količina otpada. Procenjuje se da hoteli, kafići i restorani naručuju oko 120.000 tona namirnica godišnje, od čega nastane ukupno oko 40.000 tona otpada", naveo je NALED.Ističe se da 99 odsto tog otpada završava na deponiji, gde emituje gasove sa efektom staklene bašte.Zato je, kako je naveo NALED, važno da se uz pomoć cirkularne ekonomije otpad pretvara u resurs.Procena ...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada

Izvor: N1 televizija, 22.Jan.2021

U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada, od kojeg se 10 miliona ne tretira i zagađuje životnu sredinu, saopštila je Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.