Od EPS-a ukradu 125 miliona evra

Izvor: Politika, 14.Maj.2010, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od EPS-a ukradu 125 miliona evra

Nelegalni objekti ozbiljno ugrožavaju poslovanje Elektroprivrede Srbije.

Zato što zakonom nije propisano da dok se ne legalizuju objekti, vlasnici ne mogu da dobiju privremene dozvole na osnovu kojih bi plaćali električnu energiju.

EPS prema grubim računicama godišnje ostane bez 18,5 ili u 125 miliona evra u poslednjih šest godina

Umesto da se u kasu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EPS-a slije taj novac, jer ti objekti objektivno troše struju, Životije Jovanović, direktor Direkcije EPS za distribuciju električne energije, kaže da zbog „divljih” priključaka, nacionalna elektroenergetska kompanija „u protekle dve godine beleži rast gubitaka u distribuciji električne energije, lane čak 15,19 odsto”.

„Reč je o krađi električne energije, na koju otpada pet procentnih poena gubitka, a preostalih desetak nastaje u samom prenosu električne energije od elektrana do kupaca”.

– Krajem prošle godine počeli smo da realizujemo akcioni plan i prvi put u jednom tromesečju zabeležen je trend smanjenja gubitaka sa 15,19 na 15,05 odsto. Nastavićemo pojačanu kontrolu kupaca, jer taj posao neće biti završen za godinu dana. Naš cilj je da gubitke u prenosu električne energije svedemo na deset odsto – kaže Jovanović.

On dodaje da nelegalni objekti ugrožavaju elektroenergetski sistem, jer takvi potrošači ne mogu biti priključeni legalno na mrežu. Zbog toga su posledice po elektroenergetsku stabilnost velike.

– Nije u redu da država problem nelegalne gradnje rešava preko priključaka za električnu energiju. Smatramo da boljim radom inspektora treba sprečiti gradnju nelegalnih objekata, a ne rešavati situaciju kada su objekti već izgrađeni. Zbog nelegalnih priključaka često dolazi do havarija čime se ugrožava pouzdanost i sigurnost snabdevanja kod postojećih kupaca. Preopterećeni energetski elementi mogu izazvati različite štete, sve do paljevina. Takođe, nelegalno priključenje ovih objekata na postojeću mrežu po pravilu se izvodi improvizovano i nestručno što je samo po sebi dovoljno opasno. Česti su slučajevi korišćenja električne energije od komšija koji su legalno priključeni, čime se opterećenje priključnih vodova podiže na nivo iznad dozvoljenog, a mogući su i požari – ističe Jovanović.

Na taj način se, smanjenom naplatom isporučene električne energije, smanjuje i mogućnost redovnog održavanja postojeće mreže i investiranja u izgradnju potrebnih elektroenergetskih kapaciteta. To u krajnjem izaziva i povećani broj kvarova i smanjenje kvaliteta i sigurnosti isporuke legalnim kupcima.

– Potrebno je izmeniti i postojeće propise po kojima bi se struja mogla privremeno priključiti i objektima koji su nelegalni. Time bi se EPS zaštitio od gore navedenih problema, a u slučaju rušenja ovih objekata struja bi vrlo lako bila isključena – tvrdi Jovanović.

On smatra da je, zbog velikih migracija stanovništva, najveći broj ovih objekata na području Beograda. Problemi su svuda isti, ali je prestonica najatraktivnija za doseljavanje, pa je po tom osnovu i problem najveći. To je slučaj i na primer, sa Novim Sadom – kaže Životije Jovanović.

D. Spalović

[objavljeno: 14/05/2010]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Od EPS-a ukradu 125 miliona evra

Izvor: B92, 15.Maj.2010, 16:30

Beograd -- Nelegalni objekti ozbiljno ugrožavaju poslovanje EPS-a jer vlasnici ne mogu da dobiju privremene dozvole na osnovu kojih bi plaćali električnu energiju...EPS prema grubim računicama godišnje ostane bez 18,5 ili u 125 miliona evra u poslednjih šest godina, kažu nadležni...Zbog "divljih"...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.