Mobilna trafostanica Elektroprivrede Srbije puštena u rad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2019, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilna trafostanica Elektroprivrede Srbije puštena u rad

Prva od ukupno četiri mobilne trafostanice koje je Evropska unija donirala "Elektroprivredi Srbije" puštena je danas u probni rad u Kruševcu.

Time je počela nova faza projekta za modernizaciju distributivne mreže i osposobljavanje distributivnog sistema za brže reagovanje u vanrednim situacijama.

Projekat je od velikog značaja za celokupan distributivni sistem "Elektroprivrede Srbije" jer se prvi put postrojenja sa mobilnim transformatorima 110/35 kv i 35/10 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kV priključuju na distributivnu mrežu u Srbiji, rečeno je prilikom obilaska te stanice i nakon prezentacije projekta "Poboljšanje reagovanja u vanrednim situacijama".

V.d. direktora "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić rekao je da je u pitanju jedna od tri mobilne trafo stanice od 35/10 kV koje će EPS imati, a da je u aprilu u Beogradu predstavljena stanica veće snage, odnosno 110 kV koja je takođe donacija EU.

Paket od četiri trafo stanice, kako je objasnio, znači da će moći da se radi rekonstrukcija postojećih trafo stanica tamo gde ima potrebe jer su stare poput stanice u Kruševcu, a da potrošači to ne osete, odnosno da se to ne odrazi na snabdevanje električnom energijom .

"Danas smo primili i ubrzo ćemo pustiti u rad mobilnu trafo stanicu koja će biti postavljena pored postojeće kojoj treba rekonstrukcija jer se tri i po decenije nije obnavljala distributivna mreža već samo krpilo i popravljalo, a posebno u kraljevačkom i krusevačkom kraju to nije rađeno", rekao je Grčić.

Istakao je da se ozbiljne investicije usmeravaju u izgradnju trafo stanica i modernizaciju postojećih i da je "ovo još jedna od kockica" koja je EPS-u nedostajala.

On je zahvalio predstavnicima EU na donaciji vrednoj devet miliona evra.

Grčić je objasnio da drugi deo projekta podrazumeva modernizaciju u smislu automatizacije upravljanja.

Takođe je zahvalio izvođačima koji su učestvovali u projektu i zaposlenima u EPS-u.

"Mnogo truda su uložili i hvala im na tome", rekao je Grčić i dodao da je dobro što je trafostanica postavljena na dve poluprikolice jer to značajno olakšava rad.

Donacija Evropske unije za ovaj projekat deo je IPA II nacionalnog programa za Srbiju koji je namenjen otklanjanju posledica poplava iz 2014. godine.

Deo donacije koji će biti iskorišćen u distributivnom sektoru iznosi devet miliona evra i pored nabavke mobilnih trafostanica, obuhvata i razvoj sistema daljinskog nadzora i upravljanja u distributivnom području Kraljevo, koje je bilo najviše pogođeno tokom velikih poplava.

Cilj projekta je postizanje bržeg i efikasnijeg odgovora u slučaju poremećaja snabdevanja električnom energijom tokom vremenskih nepogoda i prirodnih katastrofa.

Šef Operacije 3 Delegacije EU u Srbiji Sakelaris Hourdas rekao je da je ideja bila da se pomogne Srbiji da može dobro da se reaguje u nepredviđenim okolnostima i hitnim situacijama.

Podsetio je na katastrofalne poplave pre pet godina i dodao da je nakon prezentacije projekta koju je imao prilike danas da vidi pokazala da je to zaista potrebno Srbiji .

"Zato smo uložili u ovaj projekat kako bi Srbija mogla bolje da reaguje u ovako hitnim situacijama u budućnosti. EU je uložila u vrhunsku tehnologiju i "SCADA sistem" koji pokriva trećinu potrošača u Srbiji", rekao je Hourdas i zahvalio izvođačima radova.

Istakao je da bi Srbija trebalo i dalje da investira u energetski sektor.

"Ono što EU preporučuje je da uskladi svoje cene jer će to doprineti poboljšanju zdravlja građana, boljoj zaštiti životne sredine i da imamo održivu energiju u budućnosti čemu treba da težimo", rekao je predstavnik Delegacije EU.

Gradonačlenica Kruševca Jasmina Palurović zahvalila je predstavnicima EPS-a i EU što su omogućili da taj grad i rasinski okrug dobije mobilnu trafostanicu koja je im je bila potrebna.

"Ova trafo stanica će zameniti trafostanicu koja je u kvaru a građani to neće osetiti i moći će kontinuirano da budu snabdeveni električnom energijom", rekla je ona.

Gradonačelnica je rekla da je EPS dosta pomogao u prethodnom periodu i dodala da je obnovljeno 37 trafo stanica na teritoriji grada, da je zamenjeno više od 3.000 stubova i više od 122 kilometara mreže kako nadzemne, tako i podzemne.

Posebno to znači okolnim selima u kojima je to bio veliki problem, rekla je Palurović. Vrednost investicije u tri manje mobilne trafostanice 35/10 kV, snage po 8 MVA je oko 1,8 miliona evra.

Mobilne trafostanice će tokom probnog rada snabdevati deo potrošača Kruševca, Požarevca i Zlatibora, a nakon toga će biti raspoređene u distributivnim područjima Kraljevo, Niš i Kragujevac.

Četvrta, najveća mobilna trafostanica naponskog nivoa 110/35 kV, snage 20 MVA i ukupne vrednosti 1,4 miliona evra raspoređena je u Beogradu i biće puštena u probni rad u TS Beograd 2.

Realizovana je i obuka zaposlenih za upotrebu mobilnih trafostanica u havarijskim situacijama.

Bezbednost opreme mobilnih trafostanica je na najvišem nivou i spremne su za rad u specifičnim spoljašnjim uslovima karakterističnim za vanredne situacije prouzrokovane poplavama, obilnim padavinama, jakim vetrom i požarima.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DOBRA SARADNJA EVROPSKE UNIJE I EPS-A: Mobilne trafostanice do kraja godine na mreži

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2019

Prva od ukupno četiri mobilne trafostanice koje je Evropska unija donirala „Elektroprivredi Srbije“ puštena je u probni rad u Kruševcu...Time je počela nova faza projekta za modernizaciju distributivne mreže i osposobljavanje distributivnog sistema za brže reagovanje u vanrednim situacijama...Vrednost...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.