Izložba arhivskih dokumenata u Banskom dvoru: Trag banjalučkih lekara u Kraljevini Jugoslaviji

Izvor: Blic, 19.Apr.2017, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba arhivskih dokumenata u Banskom dvoru: Trag banjalučkih lekara u Kraljevini Jugoslaviji

Lekari Banjaluke u Kraljevini Jugoslaviji bili su veoma značajni, zahvaljujući čemu su ušli u istoriju grada.

O njima i tragu koji su ostavili na ovim prostorima najbolje svedoči izložba arhivskih dokumenata “Banjalučki lekari u Kraljevini Jugoslaviji”, koju prati istoimena monografija sa biografijama 110 lekara koji su, kraće ili duže, radili u Banjaluci između dva svetska rata.

Autori izložbe i monografije su Bojan Stojnić i Verica Stošić, a biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otvorena u četvrtak u 13 časova u KC Banski dvor.

- Lekari su se, kao fakultetski obrazovani, u odnosu na predstavnike drugih društvenih struktura, javili u ovom gradu krajem osmanske vlasti, a brojno se razvili i postali veoma značajni u doba austrougarske uprave u BiH – kaže Stojnić.

Tek u Kraljevini Jugoslaviji i ujedinjenjem jugoslovenskih naroda u jedinstvenu državu broj lekara i zdravstvenih ustanova u Banjaluci se povećavao u skladu sa razvojem države.

Lekari se mogu generacijski i po poreklu podeliti na više krugova. Prvi, pored nekoliko domaćih, činili su mahom lekari poreklom iz slovenskih zemalja Austrougarske, iz krajeva bivše carske Rusije i iz Srbije.

Već u drugom krugu, a naročito trećem, pored onih iz prečanskih krajeva Kraljevine Jugoslavije i bivše Kraljevine Srbije, počinju da pristižu i lekari iz Banjaluke i drugih krajeva BiH.

Treći krug banjalučkih lekara u doba Kraljevine Jugoslavije predstavljaju stradalnici, kojem mahom pripadaju Srbi i Jevreji kojima je rat 1941. doneo kraj njihovog lekarskog rada u Banjaluci.

- I u Kraljevini Jugoslaviji neki lekari koji su radili u Banjaluci školovali su se, kao i njihovi prethodnici, na fakultetima u Beču, Gracu, Pragu i Budimpešti. Tu su počinjali svoje studije ili su nastavljali ranije započeto. Često su se po završetku kraće zadržavali po evropskim klinikama i bolnicama na specijalizacijama, stručnim usavršavanjima, a nekad i u radu, ali su se obično vraćali pozivu u svojoj zemlji – pojašnjava Stojnić.

Značajna imena

Značajniji lekari u doba Kraljevine Jugoslavije bili su Todor Jeremić, Branko Čubrilović, Gavro Vujičić i Dušan Muškatirović.

Posebno je izdvaja Jeremić, koji se bavio i politikom. Austrougarske vlasti su ga smatrale kolovođom akademske omladine.

Bio je vojni lekar u Ortopedskom zavodu “Marija Zvijezda” u Banjaluci, a 1919. postao je i upravnik. U to vreme bio je jedini ortopedski stručnjak u BiH.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.