Svaka sednica Vlade - jedna tajna

Izvor: Večernje novosti, 27.Jun.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka sednica Vlade - jedna tajna

GOTOVO da ne prođe sednica Vlade Srbije na kojoj se barem na jedan dokument ne stavi oznaka - poverljivo!Poverenik za informacije od javnog značaja rešio je protekle godine 2.910 žalbi građana kojima institucije nisu želele da daju tražene podatke, najčešće pod izgovorom da je reč o tajni.Višegodišnji problem da na desetine hiljada papira raznog sadržaja u Srbiji nose oznaku tajnosti, u žižu je vratio Pokret „Dveri“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << tražeći od Vlade da otkrije šta piše u poverljivim ugovorima o „Etihadu“, „Fijatu“ kao i u delovima Briselskog sporazuma.Od javnog čitanja ovih dokumenata verovatno neće biti ništa u skorije vreme, jer Zakon o tajnosti vrlo široko definiše uslove pod kojima se može zakačiti etiketa „tajno“. Na spsiku razloga su: bezbednost, odnosi sa drugim državama, međunarodnim organizacijama, naučni, istraživački, ekonomski poslovi...Ipak, u Vladi će uskoro biti osnovana radna grupa za izmenu Zakona o tajnosti. Ovaj tim precizno treba da kaže šta spada pod „paket tajni“.U Nemanjinoj 11 nam je rečeno da se oznaka tajnosti sada stavlja na protokole za putovanja ministara, kao i platforme za razgovore naših vlasti sa predstavnicima drugih država.U izveštaju poverenika Rodoljuba Šabića piše da su tokom 2013. godine rešene 3.084 žalbe - 2.910 se odnosilo na slobodan pristup informacijama, a 174 na zaštitu podataka.- Preko 90 procenata žalbi bilo je osnovano. Posle intervencije poverenika, više od 80 odsto građana dobilo je tražene podatke - naveo je Šabić u izveštaju.Na račun Zakona o tajnosti podataka pet godina stižu kritike da je uopšten, pa državni službenici nisu sigurni koje sadržaje treba da čuvaju od očiju javnosti. Zato etiketu „poverljivo“ stavljaju i gde ne treba. TITOVI PAPIRIPREMA važećem zakonu, postoje četiri stepena tajnosti. Na dokumenta mogu biti okačene etikete: „državna tajna“, „strogo poverljivo“, „poverljivo“ i „interno“.I predstavnici Ministarstva pravde ukazivali su da sa 80 procenata spisa treba skinuti oznaku tajnosti. S mnogih dokumenata, koji su još iz perioda Tita, odavno je trebalo da budu skinute oznake tajnosti, ali to još nije učinjeno.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Svaka sednica Vlade - jedna tajna

Izvor: B92, 27.Jun.2014

Beograd -- Gotovo da ne prođe sednica Vlade Srbije na kojoj se barem na jedan dokument ne stavi oznaka poverljivo, pišu Novosti...Poverenik za informacije od javnog značaja rešio je protekle godine 2.910 žalbi građana kojima institucije nisu želele da daju tražene podatke, najčešće pod izgovorom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.