SUD UVAŽIO ŽALBU DVERI U POSTUPKU PROTIV GRUHONJIĆA

Izvor: Kurir, 09.Feb.2012, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUD UVAŽIO ŽALBU DVERI U POSTUPKU PROTIV GRUHONJIĆA

Apelacioni sud u Beogradu uvažio je žalbu i doneo rešenje da Prvi osnovni sud obnovi postupak protiv novosadskog novinara Dinka Gruhonjića koji je uvredio pokret Dveri

NOVI SAD - Apelacioni sud u Beogradu uvažio je žalbu i vratio na ponovno suđenje predmet u kojem su Srpski sabor "Dveri" i Srpski narodni pokret "Svetozar Miletić" podneli privatnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << krivičnu tužbu za uvredu protiv novosadskog novinara Dinka Gruhonjića.

Prvi osnovni sud je u Beogradu je u oktobru prošle godine odbio tužbu uz obrazloženje da "delo koje je predmet optužbe nije krivično delo".

Tužba je tada odbijena jer se tužioci ne mogu uvrediti kao kolektivitet, naveo je tada Prvi osnovni sud.

Apelacioni sud je u obrazloženju rešenja naveo da subjekt krivičnog dela uvrede, pored fizičkog, može da bude i pravno lice, kao i "organizovani kolektiviteti" koji nemaju svojstvo pravnog lica, budući da "i takvi subjekti poseduju čast i ugled".

U rešenju Prvom osnovnom sudu je naloženo da obnovi postupak.

"Dveri" i "Svetozar Miletić" protiv Gruhonjića su podnele tužbu zbog krivičnog dela uvrede, jer je na jednom okruglom stolu u Beogradu u februaru 2008. godine za pojedine organizacije rekao da su "zveri" i "dirigovana banda", što su preneli pojedini mediji.

Na predlog Vlade Srbije Skupština Srbije tokom ovog meseca treba da raspravlja o izmenama Krivičnog zakona, koje predviđaju ukidanje krivičnog dela uvrede i klevete.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.