Uvažena žalba Dveri u postupku protiv Gruhonjića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2012, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvažena žalba Dveri u postupku protiv Gruhonjića

NOVI SAD -

Apelacioni sud u Beogradu uvažio je žalbu i vratio na ponovno suđenje predmet u kojem su Srpski sabor "Dveri" i Srpski narodni pokret "Svetozar Miletić" podneli privatnu krivičnu tužbu za uvredu protiv novosadskog novinara Dinka Gruhonjića.

Prvi osnovni sud u Beogradu je u oktobru prošle godine odbio tužbu uz obrazloženje da "delo koje je predmet optužbe nije krivično delo".

Tužba je tada odbijena jer se tužioci ne mogu uvrediti kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kolektivitet, naveo je tada Prvi osnovni sud.

Apelacioni sud je u obrazloženju rešenja naveo da subjekt krivičnog dela uvrede, pored fizičkog, može da bude i pravno lice, kao i "organizovani kolektiviteti" koji nemaju svojstvo pravnog lica, budući da "i takvi subjekti poseduju čast i ugled".

U rešenju u koje je agencija Beta imala uvid Prvom osnovnom sudu je naloženo da obnovi postupak.

"Dveri" i "Svetozar Miletić" protiv Gruhonjića su podnele tužbu zbog krivičnog dela uvrede, jer je na jednom okruglom stolu u Beogradu u februaru 2008. godine za pojedine organizacije rekao da su "zveri" i "dirigovana banda", što su preneli pojedini mediji.

Na predlog Vlade Srbije Skupština Srbije tokom ovog meseca treba da raspravlja o izmenama Krivičnog zakona, koje predviđaju ukidanje krivičnog dela uvrede i klevete.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Apelacioni sud: Dveri mogu da tuže

Izvor: B92, 09.Feb.2012

Beograd -- Apelacioni sud uvažio žalbu i vratio na ponovno suđenje predmet u kom Srpski sabor "Dveri" i SNP "Svetozar Miletić" tuže novosadskog novinara Dinka Gruhonjića...Prvi osnovni sud je u Beogradu u oktobru prošle godine odbio tužbu uz obrazloženje da "delo koje je predmet optužbe nije...

Nastavak na B92...

SUD UVAŽIO ŽALBU DVERI U POSTUPKU PROTIV GRUHONJIĆA

Izvor: Kurir, 09.Feb.2012

Apelacioni sud u Beogradu uvažio je žalbu i doneo rešenje da Prvi osnovni sud obnovi postupak protiv novosadskog novinara Dinka Gruhonjića koji je uvredio pokret Dveri..NOVI SAD - Apelacioni sud u Beogradu uvažio je žalbu i vratio na ponovno suđenje predmet u kojem su Srpski sabor "Dveri" i Srpski...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.