Apelacioni sud: Dveri mogu da tuže

Izvor: B92, 09.Feb.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apelacioni sud: Dveri mogu da tuže

Beograd -- Apelacioni sud uvažio žalbu i vratio na ponovno suđenje predmet u kom Srpski sabor "Dveri" i SNP "Svetozar Miletić" tuže novosadskog novinara Dinka Gruhonjića.

Prvi osnovni sud je u Beogradu u oktobru prošle godine odbio tužbu uz obrazloženje da "delo koje je predmet optužbe nije krivično delo". Tužba je tada odbijena jer se tužioci ne mogu uvrediti kao kolektivitet, naveo je tada Prvi osnovni sud. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Apelacioni sud je u obrazloženju rešenja naveo da subjekt krivičnog dela uvrede, pored fizičkog, može da bude i pravno lice, kao i "organizovani kolektiviteti" koji nemaju svojstvo pravnog lica, budući da "i takvi subjekti poseduju čast i ugled".

U rešenju, u koje je agencija Beta imala uvid, Prvom osnovnom sudu je naloženo da obnovi postupak.

Organizacije "Dveri" i "Svetozar Miletić" protiv Gruhonjića su podnele tužbu zbog krivičnog dela uvrede, jer je na jednom okruglom stolu u Beogradu u februaru 2008. godine za pojedine organizacije rekao da su "zveri" i "dirigovana banda", što su preneli pojedini mediji.

Na predlog Vlade Srbije Skupština Srbije ovog meseca treba da raspravlja o izmenama Krivičnog zakona, koje predviđaju ukidanje

krivičnog dela uvrede i klevete.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.