Izvor: Luftika.rs, 30.Okt.2020, 12:55

Rekli su NE za “Novi Sad na vodi”, a sada dobijaju novog direktora

Doskorašnji zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević, glavni je kandidat za novog direktora Javnog vodoprivrednog preduzeća “Vode Vojvodine”, saznaje nezvanično 021.rs.
Kružević se već duže vreme pominje kao naslednik građevinskog inženjera Slavka Vrndžića na čelnom mestu preduzeća Vode Vojvodine, a Vrndžićevu smenu ranije su već tražili SRS i Dveri.
Prema saznanjima 021.rs, Kružević će biti jedan od novih direktora u preduzećima čiji je osnivač >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << pokrajina. Međutim, ovaj kadar Srpske napredne stranke nije želeo ni da potvrdi, ali ni da demantuje saznanja 021.rs.
“Pokrajinska vlada donosi odluku o tome. Ne bih ništa komentarisao”, poručio je kratko Kružević.
Da će biti promena u preduzećima najavio je danas i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ali nije govorio o konkretnim kadrovskim rešenjima. Na pitanje 021.rs o tome da li će biti izmena u preduzećima čiji je osnivač pokrajina, uz primer kako se i pre junskih izbora pričalo da će doći do smena u “Vodama Vojvodine”, Mirović je odgovorio da “ne bi rekao da će biti smena, već da je ljudima istekao mandat”.
“Neki ljudi će preuzeti nove dužnosti, videćete u narednih nekoliko nedelja da ćemo u jednom, ne prevelikom broju mesta kad je reč o javnim preduzećima i fondovima izvršiti izmene, ali ne u velikom broju, u manjem nego što sada javnost misli. Konsultacije su u toku, još uvek nema pouzdanih stvari, ima više kandidata za svako mesto pa ćemo o tome odlučiti”, rekao je Mirović, ne precizirajući o kojim je preduzećima reč.
“Vode Vojvodine” važne za SNS i za “Novi Sad na vodi” Još pre nego što su organizovani i završeni izbori pričalo se o tome da je za Kruževića namenjeno mesto u “Vodama Vojvodine” kako bi se obezbedila realizacija projekta uređenja priobalja, a koji građani nazivaju “Novi Sad na vodi”. Prvi znak da bi tako nešto moglo da se dogodi dat je prilikom raspodele gradskih funkcija, kada je zamenik Vučevića postao Milan Đurić, dok Kružević nije dobio funkciju.
Problem je nastao između gradskog “Urbanizma” i “Voda Vojvodine” upravo oko zakonitosti i pitanja odbrane od poplava u vezi sa uređenjem priobalja. “Urbanizam” je tražio od “Voda Vojvodine” da izda vodne uslove potrebne za izradu Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine.
Međutim, na pozitivan odgovor u ovom vodoprivrednom preduzeću nisu naišli, jer je na vodnom zemljištu Dunava zabranjena izgradnja vikend, stambenih, privrednih i drugih objekata koji nisu u funkciji vodoprivrede.
I dok je “Urbanizam” predlagao da se izmesti postojeći nasip, iz “Voda Vojvodine” su poručivali da bi stepen zaštite trebalo da se poveća, ali tako što će se postojeći ojačati, a ne izmestiti. Kao neke od potencijalnih rizika u “Vodama” su naveli ometanje proticanja vode i leda, ugrožavanje stabilnosti zaštitnih i vodnih objekata, ali i ugrožavanje vodnog režima.
Gradonačelnik Novog Sada rekao je tad da Novi Sad ima plan, ali da nema saglasnost “Voda Vojvodine”, poručujući da su oni ti koji “koče”. Naveo je tad i da gradska vlast neće dozvoliti da ih “iko ucenjuje i zaustavlja u razvoju Novog Sada”.
Kasnije je poručio da se čeka mišljenje Ministarstva građevinarstva, ali da je ideja da se sa Fakultetom tehničkih nauka i Institutom “Jaroslav Černi” uradi sve ono na šta je skrenuta pažnja, odnosno da se utvrde drugačiji parametri, dodajući da će se raditi onako kako budu rekli fakultet i “Vode Vojvodine”.
Pred izbore smo pisali da je prošlo godinu dana otkad je “Urbanizam” zatražio mišljenje “Voda Vojvodine” o planiranoj izgradnji na prostoru Šodroša, brodogradilišta i Ribarskog ostrva, ali da do dogovora dva preduzeća još uvek nije došlo. Dogovor bi pak mogao da se dogodi dolaskom Kruževića na čelu ovog preduzeća kojim upravlja pokrajina.
Novaković u februaru Kruževića “smestio” u Vode Vojvodine Potpredsednik Narodne stranke Borisav Novaković je još u februaru pozvao tužilaštvo da obrati pažnju na uređenje priobalja, optužujući brata predsednika države Andreja Vučića, gradonačelnika Miloša Vučevića i kompaniju Galens za koruptivne veze. On je tada tvrdio da Vučević i Vučić pokušavaju da smene Slavka Vrndžića sa direktorskog mesta i da na tu funkciju dovedu upravo Kruževića.
Novaković, inače, dobar deo svog trenutnog političkog programa bazira na borbi protiv “Novog Sada na vodi”, smatrajući da je to projekat koji direktno oslikava navodnu koruptivnu saradnju vladajuće stranke i privatne kompanije. On je stava da projekat može da nanese nepovratnu štetu gradu.
Nakon što je izneo ove tvrdnje reagovao je Gradski odbor Srpske napredne stranke poručujući da “Novaković ponovo laže”. Iako su odbacili tvrdnje da Vučić i Vučević nameštaju posao uređenja priobalja, sam Kružević se u njihovom odgovoru ne pominje ni na jednom mestu.
Ko je Srđan Kružević? Kružević je četrdesettrogodišnji kadar Srpske napredne stranke, koji je prethodne četiri godine bio na funkciji zamenika gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.
Srednje obrazovanje je stekao u Elektrotehničkoj školi “Mihajlo Pupin”, a potom je diplomirao ekonomiju na Privrednoj akademiji u Novom Sadu.
U svojoj biografiji navodi da je radio u “Srbijagasu” kao savetnik direktora za investicije, a u “Elektrovojvodini” je bio generalni direktor u periodu od 2012. do 2014. godine. Obavljao je funkciju člana Skupštine u Privrednom društvu “Panonske termoelektrane – toplane”, dok je u Fondu za razvoj AP Vojvodine bio predsednik Nadzornog odbora od 2009. do 2012. godine. U istom periodu je radio i u “Promont group” kao menadžer.
Bio je i privatni preduzetnik, te je jedno vreme bio suvlasnik u preduzeću “City car wash”. Bio je i zastupnik udruženja “Urbani pokret socijalizma”, a ovakav naziv ne čudi, s obzirom na to da je Kružević prethodno bio član Socijalističke partije Srbije, nakon čega je prešao u Narodnu partije kod Maje Gojković, a potom i u Jedinstvenu Srbiju, gde je bio potpredsednik.
Agenciji za sprečavanje korupcije u januaru prošle godine je prijavio da kao zamenik gradonačelnika prima platu od 95.000 dinara.
U svojoj imovinskoj karti navodi da je kao nasledstvo dobio jednu trećinu vlasništva nad dvosobnim stanom, kao i trospratnu kuću i plac. Kupovinom je stekao građevinsko zemljište čija se ukupna površina prostire na više od 30 ara. Prijavio je i da poseduje “porše kajen s” i traktor iz 2002. godine.
Bio je biran za poslanika Srbije 2014. i 2016. godine.
“Novi Sad na vodi” je ekološki masakr – vlast tretira grad kao svoj plen

Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.