Reakcije na zabranu ulaska u Crnu Goru Matiji Bećkoviću

Izvor: RTS, 01.Nov.2018, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na zabranu ulaska u Crnu Goru Matiji Bećkoviću

Demokratska stranka Srbije i Srpski pokret Dveri osudili su zabranu ulaska u Crnu Goru srpskim intelektualcima, među kojima je i književnik Matija Bećković.
Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da je "tragikomična sudbina" zemlje koja intelektualcima i velikim pesnicima poput Matije Bećkovića zabranjuje ulazak, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jer njihovo prisustvo u Crnoj Gori predstavlja "opasnost po nacionalnu sigurnost države".
"Ovakav apsurdan čin režima Mila Đukanović govori, međutim, najviše o krhkosti i neutemeljnosti novog i veštačkog identiteta koji se Crnoj Gori želi namtenuti unazad, bezmalo, dve decenije", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.
Rekao je da svako mora da zna da će "navedeni identitet, koji je zasnovan na negiranju sopstvene istorije, jezika i pisma - a samim tim na antisrpstvu - trajati onoliko koliko bude trajao i režim Mila Đukanovića. Ni minut više", preneo je DSS.
I Srpski pokret Dveri je osudio zabranu ulaska na teritoriju Crne Gore srpskim intelektualcima, pozivajući Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da reaguje.
Dveri su, u saopštenju na veb sajtu, navele da je neophodno preduzeti sve mere kako bi se zaštitili ne samo akademici i intelektualci, već i svi Srbi koji žive u Crnoj Gori.
"Tražimo od Ministrastva spoljnih poslova da hitno reaguje na progon srpskih itelektualaca i preduzme sve neophodne mere kako bi se zaštitili ne samo akademici i intelektualci, već svi Srbi koji žive i deluju na teritoriji Crne Gore", navodi se u saopštenju.
Ovo je, dodaje se, samo još jedan u nizu napada antisrpke vlade Crne Gore, koja već godinama proganja Srbe u Crnoj Gori i veštački stvara jednu naciju koja odstupa od svega za šta su se ponosni srpski Crnogorci vekovima borili, zaključuje se u tekstu.,
Crnogorska policija je donela rešenje kojim se prelazak državne granice zabranjuje književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću, navodi Dan, a prenosi RTCG.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.