Polemika oko naslovnica dnevnih novina

Izvor: RTS, 30.Mar.2017, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika oko naslovnica dnevnih novina

Predstavnici opozicionih i vladajućih stranaka komentarisali su današnje naslovne strane dnevnih novina.
Predsednički kandidat Dveri Boško Obradović ocenio je da je kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić "ukinuo sve novine", odlukom da brendira naslovne strane većine listova u Srbiji i optužio ga da sprema "izborni haos u nedelju".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"Srbija je jutros osvanula u potpunom mraku. Izborna krađa je očigledna. Vučić je preuzeo da uređuje sve dnevne novine u Srbiji, osvanuo na svim naslovnim stranama, i poslao jasnu poruku svim građanima Srbije: ako ne glasate za mene, nećete postojati! Da li je normalno da jedan čovek preuzme da uređuje sve dnevne novine u Srbiji i to poslednjeg dana predsedničke kampanje?", zapitao je Boško Obradović u saopštenju.
Dodao je da Vučić optužuje opoziciju da sprema krvavi scenario na dan izbora, a da je, u stvari, on taj koji će u nedelju primeniti silu.
Dijana Vukomanović iz poslaničkog kluba "Nova Srbija – Za spas Srbije" izjavila je da naslovne strane sedam dnevnih listova na kojima je logo kampanje predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića svedoče o "svemoći i nemoći" tog kandidata i slobodi, odnosno neslobodi medija.
Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Dijana Vukomanović je rekla da su na naslovnim stranama mogli biti neki drugi ljudi i neka druga imena poput imena i fotografije Marka Miljkovića, pretučenog aktiviste koji učestvuje u kampanji predsedničkog kandidata Vuka Jeremića.
Ona je u ruci držala novine koje na naslovnoj strani imaju logo izborne kampanje Aleksandra Vučića i rekla da će ta gomila papira već sutra biti otpad, a zatim ih bacila na pod.
Đorđe Vukadinović, iz iste poslaničke grupe, rekao je da će neko reći da je to slobodno tržište i marketing i da svako može da se oglašava na način koji nađe za shodno, ali je napomenuo da se ipak postavlja pitanje da li su drugi kandidati imali novca da tako nešto plate i da li bi direktori i vlasnici medija smeli da stave druge kandidate na taj način na naslovne strane.
Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Vladimir Orlić odbacio je kritike opozicije na račun predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića i poručio da su svi "dosovski kandidati braća" i da im je Džordž Soros "ćaća".
Vladimir Orlić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da opozicija koja je uništila Srbiju napada onoga ko nalazi rešenje za probleme i koji radi u interesu svih građana.
Orlić je, povodom kritike upućene zbog naslovnih strana dnevnih novina na kojima je logo predsedničke kampanje Aleksandra Vučića, rekao da je Srbija slobodna zemlja i da svi mogu da biraju način na koji će se oglašavati, kao i da su na takav ili neki drugi način poruku biračima mogli da pošalju i drugi predsednički kandidati.
Kako je dodao, bahato je to što je poslanica Dijana Vukomanović iz poslaničke grupe "Nova Srbija – Za spas Srbije" te novine "zafrčljačila" na pod Skupštine.
Predsednik SDS-a Boris Tadić izjavio je da štampani mediji nisu danas na naslovnim stranama objavili samo predizborni oglas Aleksandra Vučića, već i konačni kraj demokratije u Srbiji.
Tadić je u izjavi dostavljenoj medijima ocenio da su današnje naslovne strane novina konačno ogolile pravo stanje u našim medijima, da predstavljaju ogledalo našeg društva i poslednje su "upozorenje građanima da izađu na izbore i svojim glasom odbrane slobodu i demokratiju".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.