Nišlije najavljuju protest ako odbornici dozvole betonsko solitersko naselje na brdu iznad Stare ciglane

Izvor: JužneVesti.com, 13.Feb.2024, 20:24

Nišlije najavljuju protest ako odbornici dozvole "betonsko solitersko naselje" na brdu iznad Stare ciglane

Iako to prvobitno nije bilo na dnevnom redu pred niškim odbornicima na sutrašnjoj sednici naći će se i plan za koji iz Dveri Niš i Udruženja građana "Nišlije da se pitaju" tvrde da će ako bude usvojen omogućiti "betonski vodopad" iznad Stare ciglane, odnosno izgradnju soliterskog naselja. Napominju da će ako takav plan bude usvojen i time omogućen "divljački i predatorski urbanizam" u niškoj Paliluli - protestovati sledeće srede, 21. februara ispred Skupštine i zahtevati >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da bude poništen.

Na sutrašnjoj sednici niške Skupštine odbornici će raspravljati i o planovima koji menjaju izgled nekih opština, jer su tokom vikenda stigli predlozi za proširenje dnevnog reda. Među njima su čevrte izmene GUP do 2025. godine, pete izmena PGR u opštinama Medijana i Crveni Krst, druge izmene PGR Palilula treća faza, kao i predlog PGR Mokranjčeva, Zetska i SRC Čair.

Niške Dveri i Udruženje "Nišlije da se pitaju" su reagovali danas povodom poslednje među najavljenim izmenama, koje su vanredno unete u dnevni red, a odnose se na Staru ciglanu, gde će usvajanjem novog plana, kažu, biti omogućena izgradnja soliterskog naselja na brdu iznad.

Ako to odbornici sutra omoguće svojim glasanjem "za" izmenu plana, kažu da će protestovati sledeće nedelje.

Umesto da javna preduzeća i gradska izvršna i zakonodavna vlast štite interese građana, to očito moraju sami građani. Pored nas iz Dveri Niš, tu je i Udruženje građana "Nišlije da se pitaju" i brojni stanovnici Palilule. Obaveštavamo javnost Niša da ćemo ukoliko na sutrašnjoj sednici Plan detaljne regulacije "Stara ciglana" bude usvojen – da zakazujemo protest građana Niša u sredu 21.februara u 18 sati ispred Skupštine Grada Niša sa jednim zahtevom – poništenje nezakonito donetog Plana generalne regulacije i na njemu zasnovanog PDR i onemogućavanje planirane izgradnje na brdu iznan Stare Ciglane - ističu u saopštenju.

Smatraju da će usvajanje ovih izmena plana omogućiti "divljački i predatorski urbanizam", koji je u Nišu prevršio svaku meru i protive se betonskom soliterskom naselju na brdu iznad Stare ciglane koji će omogućiti izgradnju 2.500 stanova.

Podsećaju da su ove izmene dobile prvo pozitivno mišljenje na hitnoj sednici u Opštini Palilula, a da će sada obilna dokumentacija doći i pred odbornike, koji će svojim glasanjem omogućiti uništavanje ovog dela Niša.

Decenijama planirane namene u široj zoni stare ciglane, pored ostalih zelenilo, sport i rekreacija na 3 hektara, pretvorene su neregularno u poslednje dve i po godine u "Mešovitu namenu", što suštinski predstavlja stambenu izgradnju visoke gustine. Izuzetno nepovoljan strm teren sa visinskom razlikom od 40m, kao i postojanje gline (pozajmište stare ciglane) predstavljaju preduslov za potencijalno klizište. Ilustracije radi, proračunom na osnovu maksimalnih koeficijenata za područje PDR-a na osnovu PGR-a iz 2013. godine bilo je moguće izgraditi novih 115.000 m2 stambenog prostora sa spratnošću od P+4, a predlogom PDR-a iz 2024. godine moguće je izgraditi 290.000 m2 sa spratnošću do P+15, odnosno 50 m visine - ističu u saopštenju.

Ističu da je suština ovih izmena u tome da se brdo iznad Stare Ciglane, koje je već 50 godina svim urbanističkim planovima predviđeno da ga koriste svi građani Niša i Palilule kroz sport i rekreaciju i kompleks javne namene, pretvori u tzv. područje "mešovite namene" na kome će izgradnjom 200.000 m2 stanova privatni investitori moći da zarade oko 70 miliona evra.

U saopštenju u kome detaljno objašnjavaju zašto su protiv ove odluke, a koje osim prof. dr Tamare Milenković Kerković u ime Dveri Niš i Udruženja "Nišlije da se pitaju", potpisuje i arhitekta Miroljub Stanković, nekadašnji dugogodišnji direktor Zavoda za urbanizam, a kratko i načelnik Uprave za građevinarstvo, možete videti u dokumentu ispod teksta.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.