Izvor: JUGpress.com, 10.Jul.2023, 07:44

Niški odbornici usvojili izmene Plana za Palilulu koji nisu ni videli

NIŠ

Nove zloupotrebe gradonačelnice Sotirovski i gradskog Veća- niško VJT oformilo predmet za slučaj „Tesla park“, navodi se u saopštenju koje potpisuje narodna poslanica Dveri Tamara Milenković-Kerković.

“Da Gradsko veće i gradonačelnica Sotirovski ne prezaju od pritisaka na ljude i institucije, ali ni od kršenja zakona i Statuta Grada, kako bi Karićevoj firmi „Tesla park“ omogućili da zida obećano betonsko naselje na 3,5 hektara šume i zelenila >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na brdu iznad Stare ciglane, koje je Komisija za planove „otela„ od Nišlija izmenom Generalnog urbanističkog plana (GUP) decembra 2021.god., pokazao je i nedavni hitan postupak skupštinskog usvajanja Izmena Plana generalne regulacije (PGR) za Palilulu, koji je bio prepun poznatih „marifetluka“, zloupotrebe načela transparentnosti, prikrivanja pravnih akata, kao i gaženja zakonskih normi i Statuta Grada Niša. Kao i sve dosadašnje faze u donošenju urbanističkog plana za Palilulu i poslednja sednica Skupštine Grada održana 22. juna bila je puna nezakonitosti. I u svim prethodnim fazama donošenja ovog urbanističkog plana nezakonitosti je bilo puno , a najveća je „blamaža“ niške vlasti je što su gradski odbornici GLASALI ZA IZMENE PGR PALILULA KOJI NISU NI VIDELI, jer se dokument sa Planom pojavio na gradskom sajtu tek dan kasnije, 23.juna, čitav dan nakon održane sednice gradske Skupštine (prilog br.1).

Ov je samo poslednja i najvidljivija od svih zloupotreba Gradskog veća i gradonačelnice Sotirovski kao predlagača, koji su na sednici Veća 19.6. (https://www.juznevesti.com/Politika/Sednice-Gradskog-veca-u-Nisu-cesto-telefonske-i-skrivene-od-ociju-javnosti.sr.html) čiji je prvi deo bio zatvoren za javnost, doneli odluku da ovu tačku po hitnom postupku uvrste na Dnevni red Skupštine, pa je ovaj dokument – Izmene PGR-a za Palilulu, iako još uvek u proceduri, na gradskom sajtu objavljen 21.juna – samo 18 sati pre početka sednice sednice Skupštine Grada – i to u popodnevnim časovima u 16 02 sati, što stoji na sajtu (Prilog br. 2) . Ovolika žurba, uz već poznato izigravanje propisa i fingiranja transparentnosti, bila je potrebna da bi se ove Izmene Plana „progurale„ što pre i po svaku cenu, i bez obzira na to što sam 19.juna – istog dana kada je držana sednica gradskog Veća – tri dana pre zakazane sednice Skupštine Grada 22.juna , i pre nego što je ta tačka uopšte i stavljena na Dnevni red sednice Skupštine Grada, kao narodni poslanik predala i uredno zavela svoj Zahtev (Prilog br.3) da se dokument Izmene PGR za Palilulu – druga faza stavi van snage i da se o njemu ne glasa zbog povrede javnog interesa i mogućeg izazivanja opšte opasnosti, uz napomenu da je Više javno tužilaštvo u Nišu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije dana 7.6.2023.god. oformilo predmet koji sve zloupotebe u vezi ovih izmena PGR-a treba da ispita (Prilog br. 4) . Moj Zahtev za skidanje sa Dnevnog reda Izmena Plana i za poništenje postupka, iako predat tri dana pred sednicu, naravno nije došao do gradskih odbornika (Prilog br. 3) , ali su zato ODBORNICI GLASALI O DOKUMENTU IZMENE PGR PALILULA KOJI NISU NI VIDELI , JER JE OBJAVLjEN TEK 23.JUNA, DAN NAKON ODRŽANE SEDNICE I DAN NAKON ŠTO SU ODBORNICI ZA TAJ DOKUMENT GLASALI!

Ovo nisu jedine zloupotrebe kriminalne klike iz gradske vlasti u slučaju „Tesla park“. Sve je u skupštinskoj proceduri bilo nezakonito i protivno Statutu Grada Niša. Ne samo, da je dokument Izmene PGR za Palilulu-druga faza u Dnevni red ubačen po hitnom postupku, dan pred zakazanu sednicu, dok procedura odgovora na primedbe podnete u Javnoj raspravi još uvek nije ni završena, što je od odbornika sakriven kako Zahtev narodnog poslanika sa 17 primedaba (Prilog br. 5) , tako i činjenica da je na temu trgovine uticajem po ovom predmetu, nakon mog poslaničkog pitanja u Narodnoj skupštini, niško VJT oformilo predmet, ne samo da su odbornici 22.juna glasali o Izveštaju Komisije za planove umesto za Plan koji se pojavio na sajtu 23.juna – dan nakon što je usvojen – već je i samo stavljanje na Dnevni red ove tačke bilo protivno propisima. Umesto Mišljenja Skupštine opštine Palilula koje predviđa čl. 85.st.5 Statuta Grada Niša (Prilog br. 6) , a koje je uslov da bi o urbanističkom planu raspravljala Skupština Grada, ovaj je urbanistički plan u proceduru ušao na osnovu mišljenja opštinskog Veća, koje su očito „sklepali „ na brzinu, kako bi se ovaj Plan što pre progurao. A Skupština opštine Palilula i opštinsko Veće nisu isto. To zna čak i gđa Sotirovski.

Gradska vlast je ovim opljačkala građane Niša za još jednu javnu zelenu površinu koja je bila predviđena za park, sport i rekreaciju, i to sve kako bi omogućila Kariću i „Tesla parku“ da zida stanove, koje se već prodaju u „elitnom naselju tzv „Betoven park“-kako glasi reklama , iako nema ni ni građevinske dozvole a ni Plana detaljne regulacije-PDR https://cityexpert.rs/a/novogradnja/nis/palilula-nis/beethovens-park .

Ovo je tehnologija pljačke svih građana od strane lokalne vlasti i primer pravnog nasilja. O tome šta je navelo gradonačnicu, gradsko veće i Komisiju za planove da krše zakone tokom više godina da bi ovu pljačku omogućili , a što je u krivičnom pravu krimninalizovanio kao „trgovina uticajem“ izjasniće se institucije, VJT, Agencija za borbu protiv korupcije i Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, kao i Upravni sud pred kojim ću takođe povesti postupak poništenja ovog nezakonito donetog pravnog akta”, navodi se u saopštenju. (kraj) SD/LJS

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dveri: Niški odbornici protivzakonito usvojili urbanistički plan za Palilulu, koji nisu ni videli

Izvor: Danas, 10.Jul.2023

Poslanica Dveri Tamara Milenković Кerković izjavila je danas da su niški odbornici "protivzakonito usvojili urbanistički plan za Palilulu koji nisu ni videli", kako bi Кarićevoj firmi "Tesla park" omogućili da zida obećano betonsko naselje na 3,5 hektara šume i zelenila na brdu iznad Stare...

Nastavak na Danas...

Dveri: Zašto su niški odbornici usvojili izmene Plana za Palilulu po hitnom postupku

Izvor: JuznaSrbija.info, 10.Jul.2023

Kako navodi u saopštenju medijima, poslanica "Dveri" iz Niša Tamara Milenković Kerković, niški odbornici su glasali za izmene Plana generalne regulacije Opštine Palilula, koji kako kaže "nisu ni videli", odnosno da su doneli odluku da ovu tačku po hitnom postupku uvrste na Dnevni red Skupštine...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.