Izvor: RTS, 16.Sep.2021, 11:10

Milićević (SPS) i Jakovljević (Dveri) o nastavku dijaloga uz učešće EP

Sutra se u Beogradu nastavlja dijalog vlasti i vanparlamentarne opozicije, uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta. Da li se tokom ovog vikenda može očekivati napredak u pregovorima i kada će biti postignut dogovor, za RTS su govorili Đorđe Milićević, potpredsednik SPS-a, i Milovan Jakovljević, potpredsednik Dveri.
Milićević i Jakovljević polemisali su o dijalogu vlasti i opozicije, a deo razgovora protekao je u nadglasavanju i prepiranju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Milovan Jakovljević rekao je da Dveri "u interesu države i naroda" razgovaraju na oba koloseka, i u dijalogu bez predstavnika Evropskog parlamenta i u dijalogu s njima.
Kaže da je predlog koji su poslali evroparlamentarcima isti kao onaj koji su Dveri poslale predstavnicima vlasti – najmanje 50 odsto predstavnika opozicije u RIK-u, sloboda medija, kontrola i nadzor izbornog procesa.
"Tražićemo isto ono što smo tražili u razgovoru na prvom koloseku. Ako ovo budu kozmetička rešenja i ako se naši amandmani ne uvaže u nekoj meri u kojoj procene Dveri, nećemo ići u pasivni bojkot, nego u aktivne proteste, građansku neposlušnost", rekao je potpredsednik Dveri.
Dodao je da će pokret Dveri, ako prihvati izborne uslove i dogovor u dijalogu, kandidovati lidera Dveri Boška Obradovića kao nekog ko, kaže, "nije ni po ukusu Zapada ni po ukusu vlasti". 
Na pitanje o upadu Dveri u RTS u martu 2019. godine, Jakovljević je rekao da to nisu bili članovi Dveri, već su "imali jasna obeležja – petokrake". Pripadaju, kaže, "boljševičko-komunističkoj organizaciji ili SNS-u ili možda proevropskoj opoziciji".
Đorđe Milićević, potpredsednik SPS-a, rekao je da određeni segmenti dokumenta koji su poslali predstavnici EP prihvatljivi.
"Mislim da dosta kasnimo s tim razgovorom i da su mogli da prihvate predlog Dačića da se razgovara još u martu. Sačinili su nekakav dokument na osnovu platforme koju su dostavljale stranke", ističe Milićević.
Kaže da je zadovoljan što se dijalog vodi na dva smera jer je, ističe, važno da se čuju sugestije stranaka koje žele učešće stranaca i sugestije stranaka koje ne žele učešće stranaca.
Milićević naglašava da SPS osuđuje upad Dveri u RTS.
"Zalažemo se za ravnomernu zasupljenost svih političkih opcija koje će učestvovati u izbornom procesu, ali to ne znači da će se baviti uređivačkom politikom. Nemojte da bolujemo od amnezije da je neko bio sa petokrakom, videlo se ko je bio u RTS-u, mene niste mogli videti, ali ste druge političare, iz opozicije, mogli videti", rekao je Milićević.
Navodi da se nastavljaju razgovori SPS-a sa SNS-om o daljoj saradnji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sutra u Beogradu nastavak međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Sep.2021

Međustranački dijalog uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta (EP) biće nastavljen sutra u Beogradu sastankom predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića sa evroparlamentarcima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.