Izvor: JUGpress.com, 27.Apr.2021, 21:21

Dveri predstavile Program za preduzetništvo u Nišu

NIŠ

Na konferenciji za medije Gradske organizacije Dveri Niš predstavljen je Program Saveta za preduzetništvo za podršku i pomoć niškim privrednicima i preduzetnicima. O osnovnim ciljevima Ekonomskog programa Dveri „Za pametan ekonomski razvoj i blagostanje građana“, zahtevima Dveri da se domaćim privrednicima i preduzetnicima pruži selektivna pomoć adekvatna stepenu njihove ugroženosti tokom pandemije, i o diskriminatorskom odnosu Ministarstva finansija u >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << politici subvencionisanja domaćih privrednika u odnosu na strane investitore, govorila je predsednica Gradske organizacije Dveri Niš, prof. dr Tamara Milenković Kerković. O položaju niških preduzetnika pre i tokom krize izazvane pandemijom COVID19, teškoćama sa kojima se susreću bez adekvatne podrške i o rešenjima koje Dveri predlažu za opstanak domaćih i niških privrednika govorio je predsednik Saveta za preduzetništvo Dveri Niš, niški preduzetnik Miloš Usković.

Predsednica Dveri Niš, Tamara Milenković Kerković istakla je da se ekonomska politika Ministarstva finansija vodi na štetu građana Srbije i domaće privrede, a da se mere pomoći primenjuju neselektivno i da su diskriminatorske prema malim privrednicima i preduzetnicima, kojima je pomoć najpotrebnija. Govoreći o deset ciljeva Pametnog ekonomskog razvoja istakla je da se ekonomski Program Dveri predviđa umesto sadašnjeg nepravednog, neefikasnog i netransparentnog poreskog sistema uvođenje selektivnog oslobođenja i smanjenja poreza i doprinosa za privredu, pre svega kroz otpis poreza na minimalne zarade, onima kojima je pomoć najpotrebnija. Time će se sprečiti otpuštanje zaposlenih i sve posledice bankrota domaćih privrednika po javne finansije ali i po opstanak porodica privrednika i zaposlenih. Takođe, sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom potrebna je dalja finansijska podrška, moratorijum na obaveze do prestanka pandemije i to prema stopi pada prometa u odnosu na prošlu godinu. Pomoć i otpis dugovanja moraju biti selektivni. Okolnosti su promenjene , pa stoga, kako bi mali privrednici uopšte preživeli, poreze na dobit ali i doprinose treba bar u narednih godinu ili dve dana smanjiti na polovinu. U suprotnom, ukoliko vlast nastavljajući sa dosadašnjom neselektivnošću i favorizovanjem stranih investitora i krupnog kapitala, dozvoli propast male privrede i otpuštanje stotina hiljada zaposlenih, to neće biti samo lična i tragedija njihovih porodica, već i dalja drama stanovništva. Grad treba da preduzetnike oslobodi od lokalnih parafiskalnih nameta i taksi, kako bi omogućio opstanak preduzetnicima i porodičnim firmama, prema stepenu njihove ugroženosti pandemijom.

Predsednik Saveta za preduzetništvo Dveri Niš, Miloš Usković istakao je da je najveći problem i strah niških preduzetnika neizvesnost u poslovanju, a da je ona u krizi izazvanoj pandemijom povećana jer prometa nema, pa osim onih koji se bave trgovinom hrane, svi ostali, pogotovu ugostitelji trpe ogromne gubitke , koje finansiraju sami, jer je pomoć države neselektivna. Ogromni porezi i doprinosi su blizu 60% kao i parafiskalni nameti, poput ekoloških i drugih taksi, drakonske inspekcije koje su tokom pandemije povećane, dovele su najveći broj preduzetnika u bankrot ili ih prinudile na otpuštanje zaposlenih. Nepostojanje strategije za suzbijanje crnog tržišta, s jedne strane i nekritičko otvaranje ogromnih šoping molova u Nišu će u postojećim tržnim centrima, poput „Kalče“ i „Podzemnog prolaza“ dovesti do gašenja i ovo malo preostalih lokala.

Zbog toga Program za preduzetništvo Dveri Niš predviđa neophodne mere zaštite domaćih privrednika i preduzetnika, kojima bi se rasteretili domaći preduzetnici. U poreske mere pored mnogih drugih spadaju drastično smanjenje i pojednostavljenje broja poreza i ukidanje više od 15 vrsta nameta za korišćenje javnih dobara, oslobađanje preduzetnika od poreza i doprinosa u prvih pet godina poslovanja, oslobođenje od poreza svih mladih preduzetnika do 25 godine života, ukidanje poreza na najmanje zarade-minimalce i smanjenje doprinosa na sve zarade, uz drastično smanjenje sive ekonomije i izbegavanja plaćanja poreza. Pored toga Grad treba da podstiče preduzetništvo kroz stvaranje i razvoj franšiznih sistema, da ulaže u obnovu starih i tradicionalnih zanata, i obuku mladih, kao i da osnuje lokalni Garancijski fond kojima će niškim privrednicima omogućiti da lakše dođu do neophodnih kredita. Pored toga, neophodno je preispitati rad Fonda za razvoj kod koga najmanje kredita dobijaju privrednici sa juga Srbije, kao što u javnim nabavkama, prednost treba dati domaćim privrednicima i preduzetnicima, bar u promenjenim kriznim uslovima.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.