Dveri: Ženama na selu potrebna podrška umesto diskriminacije

Izvor: JuznaSrbija.info, 15.Okt.2023, 22:38

Dveri: Ženama na selu potrebna podrška umesto diskriminacije

Petnaesti oktobar je Međunarodni dan žena na selu i umesto praznih priča njima je potrebna pomoć, podrška i posebna briga države da bi Srbiju imao ko da hrani. Srpske žene sa sela imaju posebnu vrstu snage, znanja i iskustva ali su nedovoljno cenjene.

One rade teške poslove, od čuvanja stoke, poljoprivrednih poslova, pa sve do nebrojenih kućnih poslova i briga o porodici, deci i starijim članovima seoskog domaćinstva. Njihov trud i rad nije prepoznat, nije cenjen >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << i nije plaćen. Nemaju socijalno, penzijsko a često ni zdravstveno osiguranje. Zbog ovog nezavidnog položaja retko koja žena želi da u selu ostane, a još manje njih želi da se vrati. Zbog toga srpsko selo ubrzano izumire, a posebno na siromašnom jugu i istoku Srbije čije stanovništvo nestaje.

Naslušali smo se političkih govora o ženi kao "stubu porodice" i društva i ključnom faktoru opstanka domaćinstva i sela. Nažalost, ni jedna vlast do sada, a ni vlast SNS-a nije učinila ništa da život žene na selu olakša i učini ga dostojanstvenim.

Ako Srbija želi da opstane, ako želi da umesto uvoznika hrane lošeg kvaliteta postane izvoznik najtraženije i najskuplje, zdrave i biološki proizvedene hrane, ova diskriminacija žena koje žive i rade na selu mora da prestane. Ovim ženama potrebni su hitna podrška i podsticaji države kako bi im se omogućilo da opstanu, da ukrupnjavaju svoja imanja, šire proizvodnju i unapređuju seoska domaćinstva i prenose svoja velika znanja i iskustva mlađima.

Za dostojanstven život žena koje se bave poljoprivredom, stočarstvom i starim zanatima na selu potreban im je subvencionisan preduzetnički status, poreske olakšice, unapređenje znanja i mogućnost da se neprestano obrazuju, kroz programe namenjene razvoju ženskog preduzetništva. Ženi na selu je neophodna obavezna zdravstvena zaštita, obezbeđena minimalna zarada i penzijski staž, kao i ekonomska sigurnost. Njima je potrebno ohrabrenje i podrška, neophodno je da budu informisane, da poznaju i da štite svoja prava i status, kao i da im budu dostupne sve usluge kao i ženama u gradovima. To je zadatak Ministarstva za brigu o selu kao i Ministarstva za brigu o porodici i njihov rad treba meriti samo time koliko je dobro ženi i njenoj porodici na selu. Aktuelno stanje govori da se budžet i novac građana rasipaju, sela nestaju a žena na selu je sve manje.

Srpski pokret Dveri se zalaže da naše žene imaju apsolutni prioritet i zaštitu države, bez obzira gde one žive, jer je njihov opstanak pitanje opstanka Srbije.

Miletić Suzana

Predsednik Ženske snage Dveri Niš
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.