Izvor: JUGpress.com, 17.Jul.2020, 22:56

Dveri: Protesti su bunt protiv okupacije države i protiv priznanja okupacije Kosova i Metohije

NIŠ

Najava o ponovnom uvođenju policijskog časa bila je okidač protesta koji su se prethodnih dana odvijali na ulicama Beograda, Novog Sada , Niša i drugih gradova, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare niškog odbora Dveri.

” Razlog kulminacije dugo potiskivanog gneva građana a pre svega mladih su nebrojene zloupotrebe epidemije korona virusa od strane režima Aleksandra Vučića i režimskog Kriznog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << štaba i igranje sa životima ljudi. Ta je perfidna SNS predizborna igra dovela do ponovnog povećanja broja zaraženih i umrlih. Laž je da su građani krivi za širenje virusa, kako to tvrdi predsednik SNS-a. Vrhunac su bili izbori na kojima je, u zatvorenom prostoru, prodefilovalo između dva i tri miliona ljudi. Ni to vlasti SNS-a nije bilo dovoljno, pa su po završetku izbora napravili i žurku u svoj centrali odakle su mnogi izašli zaraženi. Vrhunac bezobzirnosti i bezobrazluka ove vlasti bila je najava o ponovnom uvođenju policijskog časa, a nakon što je režim uz kolaboraciju Kriznog štaba orkestrirano ukinuo mere, objavio predizbornu pobedu nad koronom , lagao i manipulisao brojem zaraženih i umrlih , organizovao utakmice, vodio predizbornu kampanju a sve samo da bi se stvorio privid o jenjavanju zaraze, kako bi se građani naterali da izađu na prve izbore u Evropi usred pandemije.

To je bio okidač ovih protesta a uzroci su mnogo dublji.

Masovni protesti protiv vlasti u Nišu bili su erupcija besa Nišlija protiv nasilja, protiv laži i protiv podaništva najnesposobnije vlasti koju je Niš ikada imao. Nišlije, a najviše mladi, ne mire sa sa terorom, lažima i marginalizacijom Niša koju su oteli najgori. Dveri Niš su učestvovale i na protestima u Beogradu i bili smo svedoci i žrtve brutalne reakcije policije, videli smo divljačko prebijanje mirnih građana, videli smo nereagovanja policije na divljanje maskiranih huliganskih grupa, koji su nakon organizovanog nasilja nad policijom, zajedno sa tom istom policijom prebijali građane, žene, omladinu i decu, bez razlike uz upotrebu ogromnih količina suzavca i uz preteranu upotrebu sile. Bojna kola i oklopna vozila, policijska konjica, psi i nepoznati maskirani ljudi koji prebijaju građane koji ne pružaju otpor, bili su slika jednog uplašenog režima. Dveri Niš su i proteste u Nišu podržale i uzele učešće u njima. U Nišu, je za razliku od Beograda i Novog Sada, na sreću, izbegnuta SNS režija nasilja, koje provociraju plaćeni SNS batinaši. Dveri Niš su i do sada mehanizam tog SNS orkestriranog nasilja upoznale jako dobro , i to zna čitav Niš.Policija u Nišu nije branila nijednu instituciju, ni skupštinu, ni sudove, već samo sedište SNS-a koji je uzrok najvećeg gneva građana. SNS je okupirao državu, uništava sve političke protivnike i pretvorio se u monopol nasilja nad građanima kojima vlada lažima i medijima. Mladi a pre svega studenti kojih je na protestu bilo najviše, besni su jer znaju da za njih perspektive u ovoj zemlji nema. Sa protestima se stalo i zbog svesti građana o ogromnom porastu broja zaraženih.

Na žalost, jenjavanje protesta u Srbiji dešava se i zbog jednog raširenog a opasnog mišljenja, koju nameću svi režimi, a na njemu počiva i ovaj diktatorski režim. Radi se o floskuli po kojoj se protesti dele na građanske i političke. Sve dok na protestima ne budu učestvovali svi, i političke organizacije i udruženja i pojedinci i sve dok protesti ne budu imali jasne ciljeve i zahteve, energija protesta neće pogađati u cilj. Opozicija koja je bojkotovala izbore ne može se optuživati da svojim učešćem dezavuiše proteste. Svi samo jednog neprijatelja imamo, i to je režimski kartel. Diktatura počiva na odličnoj organizaciji, na udruženoj sili državnoj i paradržavnoj , a sada i na nasilju kriminalnih organizacija koje služe režimu. Ne može se stihijom i bez organizacije suprotstaviti diktatorskoj vlasti.

Smatramo da su ovi protesti samo uvod u mnogo masovnije proteste.

Drugi veliki razlog zbog koga ova vlast mora da ode jesu nelegalni i nelegitmni pregovori oko KiM u Briselu koji predstavljaju novi državni udar od strane predsednika Srpske napredne stranke, i to po više osnova.

Najpre, nikakvi razgovori kojima bi vlast priznala lažnu državu Kosovo ne mogu biti prihvatljivi. Aleksandar Vučić za pregovore o statusu Kosova i Metohije niti ima mandat, niti ga je dobio ni od Vlade Srbije niti od Narodne skupštine Republike Srbije. Za takve pregovore u Narodnoj Skupštini nije usvojena nikakva pregovaračka platforma . I sagovornici su sporni, jer se u Briselu, ne može voditi ravnopravan dijalog. Dijalog o Kosovu i Metohiji moguć je samo vraćanjem u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija , i u bilo kakve dalje pregovore mora biti uključena Ruska Federacija. Stavljanje potpisa na bilo kakav „pravno obavezujući sporazum“ bilo bi suprotno i Ustavu Republike Srbije i rezoluciji SB 12 44. Priznanje okupacije dela državne teritorije i urušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta su teška krivična dela za koja po Krivičnom zakoniku sleduje višegodišnja robija i svako ko razmišlja u tom pravcu trebalo bi da zna da mu to sigurno sleduje.

Predsednik SNS i njegova neovlašćena delegacija treba da zanju da građani Srbije neće dozvoliti predaju Kosova i Metohije i neće mirno da čekaju priznanje lažne države Kosovo.

Ova politička kriza u Srbiji mora da se razreši mirnim putem , bez dalje eskalacije sukoba i bez nasilja nad nezadovoljnim građanima.

To će biti moguće samo ukoliko dođe do :Poništavanja lažnih izbora , koji su doveli i do porasta epidemijeSmene režimskog Kriznog štaba i imenovanje depolitizovanog Kriznog štaba koji će se zaista boriti sa epidemijom umesto ovog koji je portparol Vučiću zbog čega je i izgubio poverenje građana .Umesto ove Vlade koja je bez mandata još 3.juna, neophodna je prelazna tehnička vlada stručnjaka u kojoj ne bi bili ni lideri vlasti ni opozicije,a čiji će glavni zadatak biti zaustavljanje novog talasa epidemije, dovođenje u red urušenih institucija, zaustavljanje daljeg ekonomskog urušavanja, i nakon šest do devet meseci stvaranje uslova za raspisivanje poštenih i zakonitih izbora”. navela je profesor dr Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Dveri i predsednica Glavnog odbora te stranke.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.